“Tuinbouwbedrijven met meer ICT-ondersteuning hebben hogere rentabiliteit” Zo luidde de conclusie van het WUR-onderzoek in 2016. Vervolgens “Naarmate bedrijven in de Nederlandse tuinbouw groter zijn gebruiken ze meer ICT en halen ze een hoger economisch rendement.”

Twijfels om een softwarepakket aan te schaffen? Niet zeker of het voor u rendabel is? Ga op onderzoek uit om een goede keuze voor de toekomst te maken. Dit kan vandaag nog!

In deze blog ga ik u met een aantal tips op weg helpen om uiteindelijk de juiste keuze te maken. En omdat u als kweker misschien geen tijd heeft, raad ik u in de eerste tip al aan om een adviseur in te huren. Wilt u als kweker zelf op onderzoek uit of bent u adviseur? Sla dan tip 1 over en kijk naar de andere tips!

TIP 1: Betrek een adviseur in de zoektocht

Is beschikbare tijd één van de redenen om nog geen nieuw softwarepakket aan te schaffen of mist u de kennis om een goede keuze te maken? U houdt de hele kwekerij al draaiende, waar veel kennis voor nodig is. En dan ook nog een hele zoektocht naar een nieuw softwarepakket?

Een adviseur helpt u graag bij deze zoektocht. Hij heeft de contacten en kan op korte termijn al een paar mogelijkheden voorleggen. Dit maakt het voor u eenvoudiger om snel tot een keuze te komen.

TIP 2: Maak een lijst met de wensen die u heeft

Formuleer een aantal wensen die voor u echt prioriteit hebben. Zorg dat de lijst niet te lang is. Stel dat alle softwarepakketten aan die wensen kunnen voldoen dan kunt u nog een extra lijstje maken met 'minder grote wensen' en 'nice to have's' die voor u van toegevoegde waarde zijn, maar die u kunt missen.

Dit werkte voor mij in het verleden ook toen ik moest kiezen voor een softwarepakket bij een andere organisatie. Ik had toen een klein Excel lijstje met de punten die ik erin wilde, zie onderstaande afbeelding. 

Naamloos2asd.png

TIP 3: Betrek uw personeel bij uw keuze 

Deel het lijstje met uw medewerkers. Door ze aan het begin van het proces bij de aanschaf van een softwarepakket te betrekken, zult u minder weerstand ervaren tijdens de implementatie. Daarnaast ziet u misschien iets over het hoofd en vullen zij dat aan.

TIP 4: Zoek de beste prijs/kwaliteit verhouding

Helaas zijn er altijd kosten aan verbonden. Iedereen weet dat het niet goedkoop is om een softwarepakket aan te schaffen. De keuze voor het goedkoopste pakket is niet altijd de slimste keuze. Soms kan dit leiden tot een project wat uiteindelijk op een mislukking uitloopt en waarmee u uw bedrijfsdoelstellingen niet bereikt.

Kijk daarom niet alleen naar de kosten, maar ook naar de opbrengsten. Lees bijvoorbeeld deze blog over de waarde van software. 

TIP 5: Ga na of de softwareleverancier u begrijpt

Uw adviseur adviseert om met een aantal partijen in gesprek te gaan. Ga tijdens het gesprek na of de leverancier u begrijpt. Zit u in de potplanten of in de jonge groenteplanten? Stel dan een paar vragen die over uw product gaan.

Bijvoorbeeld voor de jonge groenteplanten: Kan ik in het softwarepakket gegevens verwerken zoals 'toppen op een specifiek blad' of 'enten en type onderstam'?

TIP 6: Vraag naar de recente updates en R&D afdeling

Staat het pakket stil of ontwikkelt het zich door? Belangrijk voor u om een up-to-date softwarepakket te kopen, zodat u uw geld goed besteedt. Vraag daarom naar de recente updates en de reden waarom deze updates zijn toegevoegd aan het pakket.

Los hiervan zou ik u aanraden om ook naar de grootte van de R&D afdeling te vragen. Dit heeft namelijk ook invloed op de ontwikkeling van het pakket. Hoe groter de afdeling hoe groter de kans dat het pakket zich goed doorontwikkelt.

TIP 7: Vraag in hoeverre de software het kernproces omvat

Het is een verschil of de software alleen geschikt is voor de boekhouding van de kwekerij of voor het gehele teeltproces in de kwekerij. Wanneer u zoekt naar een softwarepakket voor de teelt is het belangrijk om te weten welke onderdelen van het proces de software ondersteunt. 

Om dit goed te doen moet u uw processen in kaart brengen. Overigs kunt u hiervoor ook de hulp van de softwareleverancier vragen. 

TIP 8: Vraag naar de lange termijn visie 

Een softwarepakket kost veel geld en u wilt er zeker van zijn om de goede keuze te maken. Vraag naar de visie van de softwareleverancier. Bijvoorbeeld: Waar staat het pakket over 5 jaar of wat zijn de verwachtingen?

Uit het antwoord op deze vraag proeft u de ambitie van de leverancier. Hieruit blijkt snel genoeg of het softwarepakket blijft door ontwikkelen of stilstaat. Een pakket dat stilstaat zal snel verouderen en naarmate de tijd verstrijkt niet meer voldoen aan de eisen die de branche stelt. Kortom, uw geld heeft op de korte termijn iets opgeleverd, maar voor de toekomst is het weggegooid.

Ik raad u daarom aan om een pakket te kopen dat op de langere termijn gericht is. Dit pakket zal wellicht ook uw wensen/verbeterpunten meenemen in nieuwe releases.

TIP 9: Vraag om een klantreferentie

Ik weet dat het heel normaal is in onze branche regelmatig bij een collega te kijken. Toch wil ik hem nog even benoemen. Heeft u nog geen collega bezocht? DOEN! Vraag aan de softwareleverancier om een referentie(bezoek).

Hier ziet u de praktijk van de software. U kunt ook gelijk zien of het softwarepakket gebruiksvriendelijk is en de gegevens genereert die u nodig heeft.

TIP 10: Vraag hoeveel tijd kost het mij?

Een nieuw softwarepakket gaat u tijd kosten dat is zeker, maar hoeveel? Misschien een goede vraag om tijdens het referentiebezoek te vragen. Zij zijn het hele project al een keer doorgelopen en beantwoorden de vraag uit eigen ervaring.

Ik bedoel niet de doorlooptijd van de implementatie, maar de tijd die u kwijt bent om het softwarepakket te leren begrijpen. Het kost namelijk tijd voordat u weet waar welke functionaliteit zit.

TIP 11: Bezoek een demo of vraag een demo op locatie aan

Wat ik nog kort wil benoemen is het aanvragen van een demonstratie van het softwarepakket. Een demonstratie van de software kan niet gemist worden. Soms organiseren bedrijven zelf dagen waarop u langs kan komen of u vraagt zelf om een demonstratie. Neem tijdens dit gesprek ook de input van de andere 9 tips mee. 

 7 voordelen van één softwarepakket in de tuinbouw