Mensen die voor het eerst met een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) te maken krijgen zien het vaak als een soort legodoos zonder bouwplan. Op de doos staat een prachtige auto, maar in de doos zitten alle bouwstenen, knoppen en raampjes in één grote zak.

Tot overmaat van ramp mist de bouwtekening, waardoor je geen flauw idee hebt waar je moet beginnen om die auto af te krijgen. Vervolgens komt je grote broer wel even vertellen wat je moet doen en uiteindelijk heb je na lange tijd iets wat op de foto lijkt, ook al heb je een paar stukjes over. Missie semi-geslaagd.

Vraag Agriware demonstratie aan

Een bouwplan als voorbereiding

Gelukkig was die bouwtekening meestal wel aanwezig. Ik kan me herinneren dat ik altijd eerst zo’n Legoset volgens het bouwplan bouwde; je wilt toch weten hoe een hoop steentjes een auto wordt. Vervolgens haalde ik het weer uit elkaar om het te combineren met de rest van mijn lego-voorraad. Daar maakte ik dan vervolgens een vrachtauto van waarbij ik gebruik maakte van oplossingen uit tal van bouwplannen.

Tijdens het implementeren van een ERP-systeem gebeurt eigenlijk hetzelfde. Je wilt als consultant eerst het bouwplan van het bedrijf van de klant weten. Vervolgens haal je de componenten van dat bedrijf uit elkaar en ga je ze, samen met de klant, tegen het licht houden. Is elk blokje nodig, en zo ja, hoe kunnen we dat in het ERP-systeem verwerken om een efficiëntieslag te maken?

Standaard software voor de tuinbouw

Hierbij staat voorop dat het niet nodig is om álle bouwstenen in het ERP-systeem te zetten. Soms is het efficiënter om unieke bedrijfscomponenten niet te vervangen door (of te combineren met) ERP. Dat is vaak lastig uit te leggen, omdat ‘alles in één’ juist hét stokpaardje van ERP is.

Maar op een ERP-systeem (of eigenlijk elk softwaresysteem op maat) rust de vloek van maatwerk: als het steentje niet past, kun je het passend maken. Dit kan tot problemen leiden als je bepaalde bouwstenen wilt vervangen of nieuwe steentjes wilt toevoegen. Naast het aanleveren van het bouwplan en de bouwstenen heeft de ERP-leverancier daarom de taak om klanten te bewust te maken van de nadelen van maatwerk. Software verandert snel, en je wilt als bedrijf investeren in software die een tijd mee kan.

Bouwen volgens plan

Een goede bouwtekening is daarbij van groot belang. Ook wanneer er tóch maatwerk aan te pas komt. Mprise Agriware maakt hiervoor gebruik van zogenaamde sectormodellen, die de resource- en informatiestromen binnen een typisch glastuinbouwbedrijf in verschillende sectoren weergeven.

Deze sectormodellen worden als blauwdruk gebruikt voor een implementatie, om het traject te versnellen en toch het overzicht te houden. Daarnaast wordt het sectormodel gebruikt om gaps in de software te identificeren, zodat deze kunnen worden omgezet in nieuwe functionaliteit en/of maatwerk. Zo blijft Agriware innovatief én krijgt de klant een duidelijke bouwtekening en een vlotte implementatie. Missie geslaagd.

Download de Whitepaper over 7 voordelen van één softwarepakket