Laatst zag ik een leuk filmpje over een reclamestunt van Pepsi. De glazen wand van een bushokje in Londen was vervangen  door een doorzichtig beeldscherm. Nietsvermoedende reizigers zagen plotseling beelden van UFO’s en loslopende tijgers. Aan hun reacties te merken waren die beelden levensecht…

Dit filmpje laat zien hoe we de virtuele, digitale wereld steeds meer vermengen met de echte, fysieke wereld. We noemen dit toegevoegde realiteit (Engels: Augmented Reality of AR).

Zo’n filmpje is leuk, maar wat biedt AR nu in de praktijk? Wat is het eigenlijk en welke toegevoegde waarde heeft AR voor zakelijke toepassingen?

Wat is Virtual, Augmented en Mixed Reality?

Augmented Reality is een live beeld van de werkelijkheid waaraan digitale informatie wordt toegevoegd, bijvoorbeeld in een smartphone, tablet of slimme bril. Het is ontstaan vanuit Virtual Reality, waarin een digitale omgeving wordt nagebootst die als echt ervaren wordt, zoals bijvoorbeeld in een vliegsimulator. Augumented Reality vervangt de werkelijke wereld echter niet door een virtuele fantasiewereld; het projecteert een digitaal beeld over het normale beeld. Zoals dat in de nieuwe Google Streetview gebeurt bij het weergeven van een route.

Mixed Reality gaat een stap verder met behulp van nauwkeurige 3D-positiebepaling. Daardoor denk je als gebruiker dat virtuele voorwerpen zich echt in de werkelijke wereld bevinden. Je kunt er omheen lopen en ze voor je gevoel bijna aanraken.

Een bekend voorbeeld is de Hololens van Microsoft. Deze groot uitgevallen zonnebril is in feite een kleine computer, die het beeld op de brillenglazen projecteert. Het apparaat reageert op gebaren, gesproken commando's en oogbewegingen en heeft een camerasysteem dat naast lengte en breedte ook diepte waarneemt. Handig ook als collega`s in het buitenland zitten en geen tijd hebben om heen en weer te vliegen. Zij zien op hun bril wat u op dat moment ook ziet.

Er zijn allerlei tussenvormen van augmented en mixed reality. In deze blog noemen we die allemaal AR, toegevoegde realiteit.

7 praktische voordelen van AR

De reizigersreacties in het Pepsi-filmpje tonen aan dat mensen virtuele AR-beelden als heel realistisch ervaren, omdat ze visueel in de eigen omgeving worden geprojecteerd. Ook voor zakelijke toepassingen is dit heel krachtig. AR heeft boven de visuele gebruikersinteractie nog meer voordelen:

1. Het onzichtbare zichtbaar maken

Beelden van de werkelijkheid kunnen worden verrijkt met informatie die met menselijke zintuigen niet waarneembaar is. Naast sensordata gaat het daarbij om gegevens uit externe databronnen zoals informatie uit een bedrijfsmanagementsysteem. Installateurs maken zo bijvoorbeeld leidingen in een wand zichtbaar. Chirurgen kunnen in de patiënt kijken om nauwkeurig te opereren.

2. Mobiel en handsfree

Met AR ziet een gebruiker alle relevante informatie in één oogopslag als hij of zij mobiel bij het product of de machine staat. Je hebt bovendien beide handen vrij, zodat je werkzaamheden kunt verrichten. Met behulp van stemherkenning kan specifieke informatie worden opgevraagd of data worden geregistreerd. Dit maakt AR heel geschikt voor guided werkinstructies, zoals voor het verzamelen van producten in een DHL-magazijn. Ook kunnen mensen reparaties uitvoeren zonder expert te zijn.

3. Toevoegen van intelligentie

Met Machine Learning algoritmen kunnen beelden en bijbehorende data automatisch worden geanalyseerd. Zo kunnen bijvoorbeeld producten in een supermarkt worden herkend of onderdelen van een machine preventief worden vervangen.

4. Simulatie

Wie AR koppelt met predictive analytics kan zowel de historie bekijken als toekomstige situaties simuleren. Zo kan een vliegveld bijvoorbeeld aanvliegroutes optimaliseren.

5. Objecten in een andere omgeving plaatsen

Producten zijn met AR virtueel in een andere ruimte te plaatsen. Zo kun je met de IKEA app je huiskamer inrichten en zien of die bank in je interieur past. Nooit meer achteraf terug omdat hij net te groot bleek te zijn.

6. Op afstand meekijken

Mensen op verschillende locaties kunnen real-time naar dezelfde ruimte kijken, en daarin zelfs, bijvoorbeeld via holoportatie, driedimensionaal worden geprojecteerd. Experts kunnen zo met monteurs meekijken bij lastige onderhoudsproblemen. Ontwerpers kunnen op verschillende plekken in de wereld samen aan een nieuw gebouw werken.

7. Op afstand aansturen

AR-toepassingen kunnen worden gekoppeld aan actuatoren om machines virtueel te bedienen. Denk aan een slimme woning, waarin je licht, deursloten, muziek, wasmachine, koelkast en magnetron vanuit één app bedient.

Integratie werkvloer en kantoor

AR is dus meer dan de fun uit het filmpje van Pepsi. Het is bij uitstek geschikt voor medewerkers in de fabriek, het magazijn, de kas of onderweg.

Ik verwacht dan ook dat AR een nieuwe generatie mobiele toepassingen zal opleveren. Maar die breken alleen door als ze goed worden geïntegreerd met kantoorautomatisering. Zodat specifieke werkinstructies uit het bedrijfsmanagementsysteem met een AR-toepassing kunnen worden uitgevoerd. Of AR-waarnemingen op locatie direct worden toegevoegd aan een specifieke partij en de planning daarop wordt aangepast.

Een naadloze integratie met bedrijfssoftware is dus doorslaggevend om de toegevoegde waarde van toegevoegde realiteit te realiseren!

Leer meer over onze software, neem contact op.