Onlangs stelde Demis Hassibis, de baas van Google DeepMind, dat kunstmatige intelligentie over enkele jaren even slim is als de mens. Als we zo doorgaan kunnen we onze mensen dus stap voor stap gaan vervangen door systemen die slimmer en sneller zijn. Nog even en dan zijn we als mens helemaal niet meer nodig op deze planeet. Of toch wel?

Hoe ver kunnen we gaan met automatiseren?

Het tempo waarmee technologie zich ontwikkeld is ongekend, dat is geen nieuws. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen nu voor jouw organisatie? Hoe ver kunnen we gaan met automatiseren? En wat betekent dit voor je mensen? Mijn overtuiging is dat we als mens onmisbaar zijn en blijven. Simpelweg door het feit dat wij als enige in staat zijn verantwoordelijkheid te dragen; voor ons werk, onze familie, ons land en onze planeet. De vraag is dus niet óf er voor ons mensen nog plek is, maar welke plek wij innemen in deze veranderende wereld.

 

Vergroten van productiviteit

Ik kan de gevolgen van ontwikkelingen als Chat-GPT en GPT-4 niet overzien, maar zie de digitale transformatie niet direct als een bedreiging voor ons als mensen. Het is ook een kans om de impact die we maken als mens te vergroten. Kunstmatige intelligentie kan ons inzichten geven die we zelf niet kunnen genereren, het kan ons helpen betere besluiten te nemen in een eerder stadium en ons bewust maken van de gevolgen van keuzes. Eigenlijk geeft digitalisatie ons dus een groeiende verantwoordelijkheid, dit terwijl het meer en meer taken van ons overneemt. Wat een paradox.

Untitled design - 2023-05-15T095437.380

Verantwoordelijkheid 

De essentie van verantwoordelijkheid is dat het beschrijft welk resultaat er van je verwacht wordt; Je bent verantwoordelijk voor het leveren van kwaliteitsproducten, het terugdringen van de kosten, het beperken van de ecologische voetafdruk, etcetera. Maar hoé je tot dit resultaat komt is aan verandering onderhevig. En daarbij geldt, als we nieuwe mogelijkheden tot onze beschikking krijgen om tot een beter resultaat te komen, dan hoort het bij onze verantwoordelijkheid om deze mogelijkheden te benutten. We moéten er dus iets mee!

Nu denk je vast; dat is misschien wel zo, maar hoe dan? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. Maar ik heb wel een paar handvaten om te beginnen. Ten eerste: onderzoek of je het benutten van beschikbare mogelijkheden écht als jouw verantwoordelijk ziet. Wil je écht stappen maken of vind je het eigenlijk wel prima gaan? Erken dat je, ondanks de angst voor het onbekende, aan de slag moet met het benutten van mogelijkheden en zo je verantwoordelijkheid te nemen.

 

Huiverig voor veranderingen

Als je hierover uit bent kun je gaan nadenken over de vervolgstap: het gesprek aan gaan. Deelt het management deze visie? Welke mentaliteit verwacht ik van mijn mensen? Welk resultaat zou ik als eerst willen verbeteren? Brainstorm met elkaar, vraag je leveranciers en andere experts om met je mee te denken. Betrek ook mensen uit alle lagen van de organisatie erbij. Zij zijn wellicht het meest huiverig voor veranderingen, maar ook zijn zij bij uitstek diegene die je kunnen vertellen wat er verbeterd zou moeten worden! Je zult versteld staan van wat deze kleine stap al zal losmaken.

 

Excelleren met behulp van IT

Als IT-partner houden we ons dagelijks bezig met deze materie. Met volledige focus op de tuinbouwsector helpen we bedrijven excelleren met behulp van IT. Deze blog geeft geen antwoord op al je vragen, en dat is ook de bedoeling.