Ieder tuinbouw bedrijf heeft er wel eens mee te maken, de tijd vliegt en lijkt bovendien steeds sneller te gaan. Wanneer een bedrijf groeit en het aantal arbeidskrachten toeneemt is het beteugelen van de tijd des te belangrijker.

Bij veel tuinbouw bedrijven nemen de arbeidskosten meer dan 25% van de kostprijs in. Het plannen, registreren en analyseren van de bestede tijd is daarom essentieel. En in de tijd van arbeidsschaarste wellicht nog belangrijker dan voorheen.

Arbeidskosten nemen toe

Vroeger was alles beter, tenminste als je vanuit een historisch perspectief naar de arbeidsmarkt en kosten kijkt was het vroeger wellicht beter. Door de toenemende welvaart en de schaarste op de arbeidsmarkt zijn de arbeidskosten de afgelopen 20 jaar flink toegenomen. Tegenwoordig zijn steeds meer Nederlanders hoger opgeleid en wordt het productiewerk grotendeels uitgevoerd door buitenlandse werknemers.

Op zich is dit een ontwikkeling die past bij tuinbouw bedrijven die gegroeid zijn naar meerdere vestigingen of bijvoorbeeld internationaal zijn gaan opereren. Om het plat te zeggen: daar zijn niet alleen handjes, maar ook koppies voor benodigd. Maar naast de duurdere koppies zijn ook de handjes niet goedkoper geworden.

Veel bedrijven, en wellicht u ook, worstelen daarom met de vraag hoe ze beter grip kunnen krijgen op de arbeidskosten om rendabeler te kunnen produceren.

Arbeidskosten verlagen door een juiste analyse van de kostprijs

Het vastleggen van tijd per handeling is een eerst stap in de goede richting om te weten hoeveel tijd er wordt uitgevoerd per persoon en hiermee de productiviteit te meten. Maar met alleen productiviteit meten per persoon bent u er nog niet.

Uiteraard geldt dat hoe gedetailleerder u registreert, hoe beter u de kosten kan vergelijken tussen personen, gewassen, afdelingen en periodes. Wanneer u de geregistreerde data met de normen  vergelijkt worden al meer gegevens zichtbaar. Denk aan de productiviteit per persoon, een betere kostprijsberekening en aan meer inzicht in het feit waarom een bepaalde afdeling of gewas structureel slechtere resultaten levert.

Met het juiste systeem hoeft het gedetailleerd registreren van arbeid op het laagste niveau zoals: een partij, batch of fust geen probleem te zijn. En met een beetje slimme software zijn kwekers tegenwoordig in staat om dit zonder extra handelingen uit te voeren.

Kosten vergelijken per partij is een 'must'

Wanneer een bedrijf niet in staat is om de kosten per partij te vergelijken bestaat de kans dat je met hagel aan het schieten bent wat betreft de kostenanalyses, maar ook wat betreft de vergelijking van de normen per handeling.

Uiteraard zal dit sterk afhankelijk zijn van het type gewas en de diversiteit van het assortiment, want hoe dieper en breder het assortiment hoe belangrijker de kostenanalyse is voor de kostprijsbepaling.

Om dit goed te doen is het aan te raden om op zoek te gaan naar een softwareoplossing. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de stappen te volgen die mij collega heeft aangedragen in deze blog.

Leer meer over onze software, neem contact op.