MTO, weer een afkorting waarover wij u meer willen vertellen. Ter leringh ende vermaeck.

De American Production and Inventory Control Society (APICS) definieert Make To Order (MTO, op basis van klantorders maken) als een productiestrategie. Daarbij start de producent pas met het maken van het product als de klantorder binnen is. Het eindproduct kan naast standaardartikelen zelfs klantspecifieke artikelen bevatten. Levertijden zijn lang in vergelijking met het Make To Stock (MTS, op voorraad maken) scenario. Dat is logisch, want wat je op afroep maakt heb je minder snel voorhanden, dan wat je van de plank haalt. U herkent het wel.

Inzicht in openstaande klantorders

In een MTO omgeving wordt geen voorraad aangelegd. Er wordt gewerkt met een backlog van nog openstaande klantorders. Deze klantorders vormen voor een aantal weken of maanden de activiteiten van het bedrijf. Heeft een klant een behoefte, dan wordt de behoefte bij de backlog opgeteld. Het gaat in deze bedrijven dus om het beheersen van de backlog.

Plannen op basis van beschikbare productiecapaciteit

In een Make to Stock omgeving kunnen klantorders worden beloofd en afgesloten op basis van beschikbare voorraad in de tijd. In een Make to Order omgeving gebeurt dat op basis van de beschikbare productiecapaciteit. Om klantorders te accepteren wil de verkoop in beide gevallen weten welke voorraad of capaciteit beschikbaar is. In een MTO omgeving is alle capaciteit die nog niet aan klanten beloofd is (ATP), beschikbaar om nieuwe orders te accepteren.

Afstemming tussen de salesafdeling en productieafdeling

Een salesafdeling is verantwoordelijk voor het vertalen van de klantwens in de juiste verkooporder. Daar hoort ook de gewenste leverdatum bij. Het beheersen van de backlog en de productiecapaciteit is een verantwoordelijkheid van de productieafdeling. Van een ERP-systeem wordt de integratie tussen beide deze verwacht.

Overzicht van productdetails

Een verkoper kan na het aanmaken van de verkooporder in Agriware, de productiedetails invoeren. Voor een kweker die jonge groenteplanten kweekt, kan dit bijvoorbeeld de onder- en bovenstam zijn die wordt gebruikt om een tomatenplant te kweken. In de productiedetails kan de verkoper ook aangeven dat de klant eigen zaad aanlevert en een extra voorraad wil tijdens een bepaalde productiefase. Met al deze productiedetails wordt een partij in het systeem aangemaakt en inzichtelijk gemaakt. Hier begint het werk van de productieafdeling.

Inzicht en overzicht in benodigde materialen en arbeid

De bestaande werkwijze van de productieafdeling is in Agriware vertaald naar een productie- en activiteitenschema. In een MTO omgeving wordt vanaf de laatste productiefase tot en met de eerste fase teruggerekend in de tijd. De productiemanager kan de gemaakte partij inzien en de MRP draaien voor het materiaal dat nodig is. Met een lange termijn planning kan worden vastgesteld of er binnen het aangevraagde tijdsframe voldoende ruimte is. De arbeidsplanning geeft inzage in de benodigde capaciteit voor mens en machine.

Actuele data voor verkoopteam

Het beheersen van de backlog en de ATP kan op verschillende manieren. De productiemanager kan per binnengekomen klantorder bezien of deze binnen de gewenste tijd kan worden geleverd. Via een workflow wordt goedkeuring gegeven, zodat de verkoper de order kan bevestigen aan de klant. De productiemanager kan op gezette tijden ook backlog en ATP vrij geven aan de verkoopafdeling. Zo weten zij in welk tijdsframe nog orders kunnen worden gepland. De Agriware BI oplossing is daar heel handig voor. Want die geeft in één oogopslag informatie over ruimte, personeel en machines. Als met scanning wordt gewerkt kan de verkoopafdeling ook informatie krijgen over al beladen karren die klaar staan voor verzending. De verkoper kan de klant direct informeren over de voortgang van de order.

Kortom: Agriware kan de huidige werkwijze vertalen naar het systeem en door feedback loops tussen afdelingen het werk efficiënter en effectiever maken. Feedback loops die zo hard nodig zijn in de MTO omgeving.

Bekijk hier de blog over de productstrategie Made To Stock en hoe deze ondersteunt wordt in Agriware.