Normaal gesproken hebben onze blogs een luchtige toon. Ze gaan weliswaar over complexe zaken, maar wat luchtigheid maakt het leven minder ingewikkeld. Deze blog is minder luchtig, want hij behandelt een ernstige vraag: hoe kunt u de komende verhoging van het lage btw-tarief (van 6 naar 9%) administratief regelen?

Die verhoging is op zichzelf al niet leuk. Bloemen en planten worden er duurder van, wat niet positief zal uitwerken op de binnenlandse afzet. Maar als Nederlander wordt u geacht de wet te kennen en die na te leven. Ik wil u vertellen welke aanpassingen in uw NAV systeem daarvoor nodig zijn.

Wijziging BTW in NAV van 6% naar 9%

Als ondernemer moet u na 1 januari 2019 uw transacties van siergewassen en voedingsgroente en –fruit factureren met een btw-percentage van 9%. Daartoe moet u uw automatiseringssysteem aanpassen. Voor gebruikers, die een NAV versie van 2013 of later gebruiken (verreweg de meesten van u) is die aanpassing relatief simpel. Dit staat hieronder kort omschreven.

Voor degenen met een oudere NAV versie zal de aanpassing op een andere manier moeten worden gedaan, hiervoor kunt u een document downloaden met uitgebreide informatie. 

Doorloop deze stappen om BTW te wijzigen in NAV

Wat u eerst moet doen is het toevoegen van een nieuwe btw-productboekingsgroep voor het 9% tarief. Dat doet u in de instellingen van het systeem en is niet moeilijk. Vervolgens voegt u btw-boekingsgroepinstellingen toe voor deze btw-productboekingsgroep.

Zo bereikt u, dat de btw-bedragen van uw verschillende facturen automatisch op een aparte btw-grootboekrekening worden gezet. Het invullen van deze gegevens wijst zich vanzelf en daarna is de btw-wijzigingstool te gebruiken.

Wijziging BTW eerst testen in testomgeving

Let er wel op, dat u deze wijzigingen doorvoert in uw testomgeving en controleer in die testomgeving of alles naar behoren werkt. Als dat het geval is, mag u ervan uitgaan, dat u na 1 januari 2019 geen problemen krijgt met uw btw-verrekening.

Een punt van aandacht vormen de facturen die u voor 1 januari 2019 verstuurt voor na 1 januari 2019 te leveren producten (zoals in de wereld van uitgangsmaterialen nog wel eens gebeurt). Op die facturen is (logischerwijs) het nieuwe lage btw-tarief van 9% van toepassing en dat moet u dan ook factureren.

Laatste tip: wacht niet te lang met het doorvoeren en testen van de veranderingen en ga er vooral niet vanuit, dat dingen zo maar vanzelf werken. Ook hier geldt: vertrouwen is goed, controle is beter. En het is zo 1 januari!

New call-to-action