Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw is de laatste jaren afgenomen van bijna 180.000 kg werkzame stof in 2012 naar ca. 130.000 kg in 2016. Je zou dus denken dat de kosten die een teler hiervoor maakt, ook gedaald zijn. Echter, de kosten om nieuwe middelen te ontwikkelen stijgen vanwege strengere toelatingseisen en risicobeoordeling. De gemiddelde kosten voor gewasbeschermingsmiddelen zijn (in België) in 2014 bijvoorbeeld met ca 2% gestegen. Dit wordt uiteindelijk doorberekend aan de teler.

Registratie van middelengebruik

Het gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen wordt daarnaast steeds meer aan banden gelegd. Zowel vanuit de EU, de nationale overheid als maatschappelijke organisaties wordt druk uitgeoefend op producten en gebruikers van die middelen, vanwege het effect op o.a. grondwaterkwaliteit, biodiversiteit en volksgezondheid. Of dat juist is, laat ik in het midden. Maar het heeft wel het bijkomende effect dat er hogere eisen komen aan middelenregistratie in de hele keten. Het middelengebruik én die registratielast ligt bij de teler.

Lastig overzicht gewasbeschermingsmiddelen

Etiketten van middelen worden specifieker, bevatten meer informatie en stellen hogere eisen aan degene die het toepast. Een voorbeeld: luizenbestrijdingsmiddel Pirimor. Vanaf 2016 tot heden hebben 6 verschillende gebruiksvoorschriften elkaar opgevolgd. 

Resultaat: in een gewasbeschermings-middelenkast staan bijvoorbeeld 2 of meer flessen Pirimor met verschillende gebruiksvoorschriften. De dosering, het aantal toegestane toepassingen per jaar en de veiligheidstermijnen verschillen waardoor het voor de teler bijna onmogelijk wordt om het overzicht te houden.

Registratie van gewasbeschermingsmiddelen & ERP-software

Registratie van gewasbeschermingsmiddelen klinkt vooral als een noodzakelijk kwaad waar je eigenlijk alleen maar last van hebt. Echter, als die registratie goed opgezet wordt dan kun je de ingevoerde data omzetten naar nuttige informatie. Om daartoe te komen kan ERP-software (Enterprise Resource Planning) de uitkomst bieden. Niet alleen om zicht te houden op de voorraad maar ook om:

  • Inzicht te krijgen in toepassingsmomenten, omstandigheden en gebruikte doseringen.
  • De effectiviteit te analyseren en op basis daarvan toekomstige toepassingen verbeteren.
  • De behandelingsgeschiedenis van een bepaalde partij na te gaan.
  • Makkelijk behandelingssjablonen per gewas, periode, klant, etc. te kunnen toepassen.
  • Prognoses te kunnen maken voor middelenbehoefte.
  • Automatisch kostprijsberekeningen te maken die zowel arbeid als middelverbruik meenemen.
  • Verantwoording richting de klant / consument / inspectie te borgen…

De mogelijkheden zijn legio. Met behulp van bijvoorbeeld PowerBI zijn sprekende analyses te maken om keuzes voor middelen te ondersteunen. Met telefoons of tablets zijn makkelijk controles en waarnemingen uit te voeren, eventueel inclusief foto’s van een specifieke partij of kap. De gewasbehandelingsplanning kan verbeterd worden, fouten kunnen herleid worden. Gewasbeschermingsregistratie wordt op deze manier een beslissingsondersteunend systeem in plaats van een lijk in de kas(t). En dat scheelt tijd en geld voor een teler.

Download de flyer