“Als softwareboer heb ik het de laatste jaren gemakkelijker gekregen.” Geen klant of potentiële klant ontkent nog het belang en het nut van de producten van software. Toch valt er nog een wereld te winnen. Jawel, veel kwekers volgen de ontwikkelingen zo goed ze kunnen en willen best meer automatiseren, dan ze nu doen. Maar er is nog veel valse bescheidenheid.

Omdat er in de wereld al genoeg patsers rondlopen is bescheidenheid een mooie deugd. Vaak echter is bescheidenheid valse bescheidenheid. Mensen willen niet opvallen, willen om hun bescheidenheid worden geprezen of willen geen risico’s nemen.

Ook inzake software en de toepassing ervan op het eigen bedrijf. ‘Daar is mijn bedrijf te klein voor. Toch.’ ‘Dat komt wel als die nieuwe kas er staat of als ik de buurman heb bijgekocht.’ ‘Waarom zou ik nu investeren in software, die ik pas later nodig heb.’ Goede voornemens maar daar blijft het vaak bij. Gooi daarom uw valse bescheidenheid van u af als het om software gaat. Daar zijn vier redenen voor:

1: Speel in op de groei van het bedrijf

Het is verstandig om uw software op de groei van uw bedrijf aan te schaffen. Andere softwaresystemen vragen altijd gewenning. Als u daaraan went als er nog weinig druk op staat, kent u de systemen als het spannend wordt. Bij een volgende uitbreiding hoeft u niet direct een heel ander systeem te kopen. U begint klein en u bouwt rustig uit. Als dat niet verstandig klinkt…

2: Kies voor eenduidige gegevens uitwisseling

Veel kwekers die zichzelf niet zo groot vinden, zijn lid van een verkoopcollectief. Decorum, Polder Pride, Zentoo, Addenda of wat dan ook. Die verkoop collectieven willen een eenduidige gegevensuitwisseling en dus een softwareplatform. Als je daar als lid van het collectief ooit toch voor moet investeren, waarom niet nu.

In een platform dat met uw bedrijf en met de groeiende kennis en kunde op softwaregebied mee ontwikkelt. Met dank aan Microsoft en softwarepartners als Mprise Agriware.

3: Praat met collega`s over investeringen in software

U bent niet de enige die nadenkt over al dan niet investeren in software. Veel collega’s doen dat met u. Volgens de clustertheorie van de beroemde Amerikaanse econoom Michael Porter is dat een kans. Porter stelt dat de economie is opgebouwd uit clusters en dat dankzij die clusters een snelle kennisuitwisseling plaatsvindt, wat de economie versterkt.

De Nederlandse tuinbouw is zo’n cluster. Veredelaars, kwekers, handelaren, veilingmensen, gewasbeschermingsdeskundigen, teeltadviseurs, bankmensen, tuinbouwschoolleraren en softwaredeskundigen, ze leven allemaal in dat kleine stukje West Nederland. Ze ontmoeten elkaar formeel op bedrijven en tijdens bijeenkomsten.

En informeel op de school van hun kinderen, tijdens verjaardagen, op het voetbalveld, in kerk en kroeg. Al die ontmoetingen leiden tot een natuurlijk soort kennisuitwisseling. Daardoor is de kennis binnen de sector haast als vanzelf up-to-date. Daarom weet ik zeker, dat er kwekers zijn met wie u over uw software uitdagingen kunt praten zonder dat u met hen concurreert.

4: Kijk ook naar de opbrengsten van software

Vaak kijken kwekers bij hun investeringen in software meer naar wat het kost, dan wat het oplevert. Beter kijken levert op dit gebied vaak verrassend veel rendement op.

Niemand wordt wijzer van valse bescheidenheid. Dus ook als u uw bedrijf nog niet zo groot vindt, kunnen er redenen zijn voor nieuwe investeringen in extra software.

7 voordelen van één softwarepakket in de tuinbouw