Zie je er tegenop om te migreren naar de nieuwste versie van Agriware 365? Dat vinden we helemaal niet gek! Software-migratie kan een moeilijke keuze zijn. Is de update wel een verbetering? Hoeveel tijd ga je kwijt zijn aan de implementatie?
Het is niet gek dat wij mensen uitstelgedrag vertonen als er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Bij een keuze voor software-migratie is dit niet anders. Maar uitstellen geeft ook risico's. Misschien kunnen we je hierbij helpen?


Uitstelgedrag

Het is een bijzonder interessant fenomeen; uitstelgedrag. Enorm boeiend als je erover nadenkt en erover leest. Uitstelgedrag, het komt voor bij mensen van alle leeftijden, onder alle delen van de bevolking in alle culturen en op alle continenten. Er kan wat verschil zitten in culturen of afkomst maar toch, het is er. 

Bij het migreren van software systemen speelt deze vraag prominent. IT heeft daarbij altijd iets magisch; is alles wel onder controle? Het speelt zelfs al bij je smartphone, ga je mee met een update of stel je nog even uit? Niet iedere update is een verbetering en iedereen weet wel een verhaal van een implementatie die uitliep. Ik wil het nu even hebben over het fenomeen, het uitstelgedrag bij het migreren van software.

 

Hoe zit dat in het brein?

Het is niet gek dat wij mensen uitstelgedrag vertonen als er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Dat heeft namelijk te maken met ons brein. 

Onze neiging tot uitstel is biologisch bepaald, zegt Timothy Pychyl, hoogleraar psychologie, directeur van de Procrastination Research Group van Carleton University en schrijver van The Procrastinator’s Digest: A Concise Guide to Solving the Procrastination Puzzle. ‘Uitstelgedrag is het resultaat van het gevecht tussen twee helften van ons brein, het limbisch systeem en de prefrontale cortex. Als ons brein gecronfronteerd wordt met een vervelende taak. 'wint' het limbisch systeem. En dat is vrij vaak, dan wordt er lekker uitgesteld.’

De prefrontale cortex is het gedeelte dat ons in staat stelt om informatie te interpreteren en beslissingen te nemen. Het werkt niet automatisch en je moet het zelf actief in werking stellen. Doe je dit niet dan neemt het limbisch systeem het over en gaan we uitstellen.

Kortom: als je geconfronteerd wordt met een onplezierige taak moet je jezelf – of een ander – krachtig vertellen de taak nu direct te doen, zodat je niet toegeeft aan, wat o zo prettig voelt: uitstellen naar morgen.

 
Software-migratie: wat is 'het' moment?

Zo is dat ook met een software migratie. Ontwikkelingen gaan snel. Hardware wordt slimmer en sneller.  Software giganten als Google, Facebook, Apple en Microsoft verbeteren en vernieuwen steeds hun applicaties. In je organisatie zijn de systemen naar behoefte ingezet. Soms specifiek door ze voor het bedrijf op maat laten maken. Net als dat maatpak wat zo ontzettend fijn draagt. Maar ja, het was wel een investering in tijd, opmeten, stof kiezen, voering en knopen. Echt wel wat gedoe in vergelijking met een kant-en-klaar product. Het kostte dus wel wat, maar het zit als gegoten.

Zo gaat het ook met software. Standaard is het eenvoudigst, praktisch.  Maar het voorziet niet altijd in de complete wensen. Soms is maatwerk echt zinvol. Besturingssystemen worden verder ontwikkeld. Versies gaan door.  Stilstand is achteruitgang is het spreekwoord. Ondertussen komt het moment in zicht dat je wel aanvoelt dat het zinnig is te migreren. Collegabedrijven gaan over. Je IT-manager geeft aan dat het echt tijd is om actie te nemen.

Je schuift het vooruit. Het komt op de agenda en je bespreekt het binnen het MT. Je  Limbisch brein komt in actie. Dat reageert namelijk op dat gevoel van onzekerheid, het wil uitstellen, ziet complexe vraagstukken. Zo kan dat een poosje doorgaan. Totdat je de beslissing neemt om het te doen en de prefrontale cortex het wint.

 

Uitstel geeft risico's

Het vraagt moed, jazeker. Maar is er eigenlijk wel een keus. Uitstellen geeft risico’s. Migreren voelt ook als een avontuur. Uiteraard kun je risico’s door goed voorwerk minimaliseren.

Wat is dan wijsheid, zul je je inmiddels afvragen?  Er zijn drie keuzes.

- Een maatpak met veel gedoe en kosten, maar dat als gegoten zit (bespoke tailoring).

- Een confectiepak, het zit goed en is gemaakt voor de gemiddelde maat.

- Er is ook een tussenvorm, made to measure. Hierbij gaat men uit van standaard confectie en wordt deze vervolgens op bepaalde plaatsen aangepast.  (vertaald in IT jargon: standaard software met kleine aanpassingen.)

De standaard software is natuurlijk in de loop van de tijd uitgebreid en verbeterd waardoor je ook hier stappen kunt maken.

Succes bij de keuze! 

 

Heb je vragen? Kunnen we je verder helpen? Neem contact op!

 

Neem contact op