Al sinds 2008 is De Vreede Holland klant van Mprise Agriware. Terugkijkend op die periode, lijkt dat niet zo lang. Maar als je ziet wat er sindsdien gedaan is, is het indrukwekkend. Wij spraken met algemeen directeur John de Vreede en IT manager Pascal van der Wijngaart. Hun credo: kennis is alles

De Vreede Holland heeft een duidelijk specialisme. “Wij telen Phalaenopsis in 9 pot.” Klinkt simpel, maar is een uitdaging als je bedenkt dat dit gebeurt op meer locaties op in totaal 140.000 m². Goede automatisering is voor De Vreede Holland dus essentieel.

Een stukje automatiseringsgeschiedenis

De familie De Vreede teelde ooit planten op de plek waar nu het stadion van ADO Den Haag staat. Van daar kwam het bedrijf in Bleiswijk terecht, waar inmiddels op vier locaties wordt gewerkt.

De relatie met Mprise Agriware begon in 2008 met de implementatie van een Navision systeem en het automatiseren van de verkoopadministratie. In 2012 kwam daar een apart finance systeem bij. In 2015 was het bedrijf zo gegroeid en bestonden er zoveel automatiseringssystemen naast elkaar, dat integratie wenselijk en noodzakelijk werd. De bestaande Navision- en ISAL systemen werden gekoppeld. Dat gebeurde ook met de automatisering van in- en verkoop en finance.

In 2016 werd de productieplanning onder Navision gebracht. In 2017 gebeurde hetzelfde met de logistieke koppelingen. Zodoende is het nu mogelijk om integrale managementanalyses te maken. In 2018 zijn (met een andere leverancier) de eerste robotiseringstrajecten opgezet, die de komende jaren hun vervolg krijgen. Een andere automatiseringsambitie is het onder Navision brengen van ruimtebeheer, arbeid en kostenanalyse.

Zo’n langdurige, intensieve relatie is eigenlijk een mooi compliment voor Mprise Agriware. “We hebben ze in 2008 gevraagd en in 2015 nog eens. Kennelijk zijn we nog steeds niet op elkaar uitgekeken.”

De Vreede

Kennis, inzicht en managementrapportages

Natuurlijk gaat automatiseren over het simpeler laten verlopen van processen. Maar meer nog gaat het over het verzamelen, interpreteren en benutten van kennis.

“Onze automatisering levert ons steeds betere managementrapportages op. Dat is belangrijk, want kennis is alles. Door de gekozen oplossingen hebben we steeds meer inzicht verworven. Hoeveel planten hebben we staan? Hoe staan die er bij? Wanneer zijn ze leverbaar? Waar op het bedrijf staan ze precies?

Dankzij die kennis hebben we meer grip op het proces gekregen. Als we vroeger een megaorder kregen, ging dat op hangen en wurgen. Nu gaat het behoorlijk relaxed. Dat is belangrijk. Door onze specialisatie moeten we het van grote klanten hebben. Grote klanten willen worden ontzorgd. Eén soort planten in één potmaat, in een gelijk rijptestadium en uniform van kwaliteit, dat willen ze. Dat kunnen wij nu.

Toen we laatst een heel grote order hadden afgewerkt was iedereen in het bedrijf happy. Wel hard gewerkt, maar nooit in de stress geraakt. Dat is extra rendement van onze automatisering.”

Ook voor mensen op de werkvloer

Het kost het tijd en energie om onze mensen te leren er echt mee om te gaan. Het is moeilijk om die kennis op alle niveaus in de organisatie te brengen. Kijk, het standaardproces is wel inzichtelijk, maar hoe leer je mensen op de werkvloer de automatisering rondom specifieke klantwensen te doorgronden.

Daar willen we door de leverancier best wat meer in worden meegenomen. We doen dat natuurlijk ook zelf, zeker als er nieuwe functionaliteiten bij komen. Maar het blijft tijd kosten.”

Een consultant moet plantenbedrijven snappen.

John de Vreede en Pascal van der Wijngaart zijn kritisch tevreden over Mprise Agriware. “Wij zijn natuurlijk al een tijd samen op pad. We zijn zeker gecharmeerd van het product. Het is ontwikkeld door mensen met sectorkennis. Omdat het op Microsoft programma’s is gebaseerd, is het vrijwel per definitie up-to-date.

Een bedrijf als Mprise Agriware is gevoelig voor personele wisselingen. Dit is een sterk gespecialiseerde markt. Een consultant moet plantenbedrijven snappen. Zodra er één weggaat, is dat een aderlating. We snappen dat het voor hen aanpoten is om de personele bezetting sterk te houden. En soms zie je groeistuipen.

Het product is ontstaan voor potplantenbedrijven. Als ze vervolgens ook voor groenteplantenkwekers en veredelings-/vermeerderingsbedrijven gaan werken, dan blijft de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten voor ons soort bedrijven soms even achter. Maar als je dat vervolgens aankaart, zie je snel verbetering.

Desgevraagd doen wij referentiebezoeken ten behoeve van Mprise Agriware bij collega-bedrijven. Dat betekent, dat we achter het product en de organisatie staan. We geloven bovendien dat je samen (als kwekers) verder komt). Als we dat nodig vinden, zijn we tijdens zulke bezoeken best kritisch. Geen collega zit op een reclamespot uit onze mond te wachten.”

De Vreede Holland | LinkedInDe Vreede Holland • Dé leverancier van 9 cm Phalaenopsis

Robotisering

De laatste jaren wordt er bij De Vreede Holland steeds meer gerobotiseerd. Daardoor verloopt het stoksteken nu drie keer sneller dan voorheen. De planten worden vervolgens automatisch in trays gezet, afgevoerd en op kweektafels gezet. Ook het uitzetten is geautomatiseerd. Daarmee zijn de meest arbeidsintensieve processen gerobotiseerd met veel minder plantschade als gevolg.

Ook zijn er zeven robots beschikbaar voor het uitrapen en afleveren bij de inpakkers. Het inpakken gebeurt handmatig en daardoor is er een finale kwaliteitscheck door het menselijk oog. “We willen verder op het gebied van robotisering, zeker in het elimineren van zwaar lichamelijk werk. Juist voor dat werk zijn steeds moeilijker mensen te vinden.”

Het is duidelijk dat een bedrijf als De Vreede Holland tegenwoordig niet meer zonder goede IT kan. Die IT komt er omdat ze bij De Vreede hun eigen processen goed in beeld hebben en omdat ze samen met Mprise Agriware verschillende soorten kennis goed weten te benutten. Want kennis is immers alles.

7 voordelen van één softwarepakket in de tuinbouw