Van Egmond Lisianthus produceert jonge Lisianthusplanten voor Nederlandse en buitenlandse kwekers. “We zaaien plugjes in en leveren twaalf weken later planten van 7 à 10 cm hoog af”, vertelt Dorus de Graaf van het Rijnsburgse bedrijf. Jaarlijks gaat het om een paar honderd miljoen plantjes.IT is voor Van Egmond Lisianthus belangrijk. De Graaf: “Je moet weten wat je hebt staan en wat je door de tijd kunt verkopen. Om volgens afspraak te kunnen leveren moeten we op de dag af weten wat we zaaien.

Onze nieuwe automatisering zorgt ervoor dat we met ons bestaande team kunnen doorgroeien. Minder handmatig lijstjes invullen, je snapt het wel. Bovendien worden onze producten beter traceerbaar. Je weet wat je uitlevert en wat er nog staat. En gaat er iets mis, dan kun je gericht ingrijpen en hou je zicht op je processen.”

Oriëntatie naar nieuwe software

Toen Van Egmond LIsianthus met haar oude IT-pakket niet verder wilde, volgde een oriëntatie naar leveranciers van een nieuw pakket. Dat begon met een zoektocht naar IT-bedrijven met een tuinbouwspecialisatie en eindigde bij Mprise Agriware.

“Ze moeten je snappen en je echt kunnen ondersteunen”, benadrukt De Graaf. “Maar je moet er ook zelf bovenop zitten, weten wat je aan het doen bent en de grenzen en wensen van je eigen bedrijf goed kennen. Het ontwikkelen en implementeren van een nieuw IT-systeem is een kwestie van voortdurend afwegen.

Wat kost dit? Wat levert het op? Moet het zo of kan het anders? Zo hebben we het pad met Mprise Agriware doorlopen. Er was direct een klik. Uiteindelijk hebben we op basis van heldere overwegingen gekozen voor een bewezen, compleet pakket met uitbreidingsmogelijkheden op basis van Microsoft-programmatuur. De naam Microsoft is voor ons relevant omdat ook onze administratie op het pakket draait.”

Goede samenwerking

Dorus de Graaf kijkt met genoegen terug op de samenwerking met Mprise Agriware. “Ze hebben echte tuinbouwexpertise en een grote mate van oplossingsgerichtheid, al moet je in zo’n proces ook zelf bij de les blijven.


Onze financiële administratie is onlangs overgegaan en onze financieel directeur wil al niet meer terug. Sinds 1 september jongstleden zijn we live aan het gaan met de productie. De nieuwe IT zorgt ervoor dat je zeker weet dat je het juiste ras hebt gezaaid voor die specifieke partij van twaalf weken later. Er kunnen achteraf geen verrassingen meer zijn.


Als het live gaan goed is afgerond kunnen we kijken welke extra koppelingen onze processen nog efficiënter kunnen maken. Koppelingen met leveranciers, interne processen, klanten, etc. Verder denken we dat onze IT ons kan helpen om knelpunten binnen de productnormen inzichtelijk te maken zodat we die beter kunnen oplossen.“

Meer informatie over de software? Download hieronder de flyer. 

Download de flyer