De Nederlandse tuinbouw is een hele innovatieve sector en ook internationaal toonaangevend. Lange tijd was er focus op teeltprocessen, nieuwe rassen, nieuwe teelttechnieken en mechaniseren. Op het gebied van plannen, registreren en analyseren van processen is er nog veel te halen. Er is vaak sprake van een high tech kas en een low tech kantoor. Dat is nu hard aan het veranderen door geïntegreerde bedrijfssoftware voor de tuinbouw.

Cor Verdouw, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit en innovatie manager bij Mprise Agriware ziet dat de gemiddelde grootte van tuinbouwbedrijven sinds het jaar 2000 sterk groeit. “Dat maakt bedrijven complexer om aan te sturen. Deze trend is breed zichtbaar in de tuinbouw. Met de toenemende eisen lukt het niet meer om met informatie op de achterkant van een sigarendoosje concurrerend te zijn op de internationale markt. Er is duidelijk behoefte aan accurate en betrouwbare bedrijfs- en managementinformatie.”

Bekijk onze webinar terug die over dit onderwerp gaat. 

Kijk de webinar terug

Eilandautomatisering en vage feiten

“Binnen bedrijven is er vaak sprake van eilandautomatisering; een lappendeken van verschillende software voor verschillende processen en afdelingen. Op allerhande processen zie je dat Excel heel veel wordt gebruikt. Eilandautomatisering heeft een aantal duidelijke nadelen. Informatie wordt vaak dubbel ingetypt; inefficiënt, tijdrovend en foutgevoelig.

Er wordt heel veel besluitvorming op basis van het zogenoemde onderbuikgevoel genomen. In het geval van management by facts weet je als kweker echt waar je het over hebt en kun je scherp sturen op basis van data. Zeker als er veel verschillende systemen worden gebruikt, dan wordt de architectuur vaak onbeheersbaar. Je krijgt dan een kluwen aan systemen die dan ook spaghettiarchitectuur wordt genoemd. Het gevolg is onduidelijke communicatie binnen een bedrijf en onvoldoende afstemming waardoor er veel tijd verloren gaat aan het herstellen van fouten die voorkomen hadden kunnen worden.”

Excel lijkt de oplossing, maar is het op de lange termijn niet

Veel bedrijven zien Excel als de oplossing om verandering aan te brengen in het efficiënter werken. Cor: “Excel is op zich een prachtige tool waar je van alles mee kan. Tegelijk is dat een belangrijke valkuil. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Excel zelfs betiteld tot ‘Most dangerous software on the planet’.

Het wordt snel complex, waardoor je processen moeilijk meer onder controle houdt. Grote vrijheid zorgt voor grote foutgevoeligheid. Iedereen heeft met Excel zijn eigen waarheid, waardoor in rapportages grote diversiteit kan ontstaan, de data wordt dan onbetrouwbaar. Het risico is dat er slechts één Excelexpert is die alles weet. De afhankelijkheid van die ene persoon is dan groot.”

ERP systemen voor de tuinbouw

Bedrijfsbrede software wordt ook wel Enterprise Resource Planning (ERP) software genoemd. Deze software ondersteunt alle bedrijfsprocessen, van inkoop naar productie naar verkoop en administratie. Een gebruiker voert gegevens eenmalig in, waarna ze in het hele systeem beschikbaar zijn en daarmee leidend zijn bij het uitvoeren van de bedrijfsprocessen.

Cor ziet dat bedrijfsbrede software voor de tuinbouw specifieke uitdagingen kent. “Tuinbouw is heel erg dynamisch omdat je te maken hebt met een levend product. Daarnaast is er een natuurlijke productie met weers- en seizoensinvloeden wat bijvoorbeeld onzekere doorlooptijden met zich meebrengt. Het is lastig om vanuit één hoofdproductieschema te plannen en  je moet zowel voorwaarts als achterwaarts kunnen plannen. Ruimteplanning in de kas is daarnaast een extra uitdaging. Partijgestuurde planning over de gehele cyclus van een teelt is dan onmisbaar.”

Betrouwbaar samenwerken met tuinbouwsoftware

Om meer inzicht te krijgen, moeten collega’s digitaal kunnen samenwerken op basis van betrouwbare data. Iedereen moet beslissingen kunnen maken op basis van dezelfde data die ook up-to-date is. De historie van de gegevens is daarbij ook belangrijk. De data is betrouwbaar doordat in het systeem veel minder typefouten gemaakt kunnen worden omdat het systeem de ingevoerde data altijd valideert.

Tijdens de invoer wil een gebruiker een melding krijgen dat ‘de partij code’ niet herkend wordt. Dat is stukken fijner dan dat dit net als in Excel klakkeloos wordt overgenomen. Met alle gevolgen van dien. Door integraal samen te werken, kan een teeltmanager het continu het beschikbare aanbod bijwerken, waarbij een verkoper zeker weet wat de beschikbare voorraad is bij nieuwe orders.

Deze specifieke functionaliteiten zitten in het Agriware softwarepakket. Inmiddels werken er binnen de tuinbouw al tientallen bedrijven met Agriware om hun gehele bedrijfsvoering te automatiseren. Grip op processen zorgt immers voor een goed overzicht op wat er in de bedrijfsvoering gebeurt!”

Meer weten over tuinbouwspecifieke software oplossingen?

Bekijk de webinar ‘Van Excelplanning naar overzicht in de kwekerij’ op 1 juli terug of schrijf u in voor de webinar ‘Als potplantenkweker de klant beter begrijpen met CRM’ op 7 juli. Tijdens het webinar hoor je meer over processen in de tuinbouw die ondersteund worden met software. Dat gaat onder andere om verkoopplanning, inkoopplanning en productieplanning. Daarnaast hoor je meer over de leerpunten en randvoorwaarden om software binnen de tuinbouwsector goed te laten werken.

Kijk de webinar 'van Excelplanning naar overzicht in de kwekerij' terug