Voor veel bedrijven start het productieproces met de planning. De planning wordt gebaseerd op de prognose voor het komende jaar. Deze verwachting kan op basis van de al aangevraagde orders of op basis van een schatting. Op basis hiervan kan u de benodigde materialen, machinecapaciteit en personeel berekenen. Daarnaast weet sales wat zij kunnen verkopen.

De planning is meestal voor de langere termijn. Veel bedrijven doen dit nog in Excel. Tijdens het proces wilt u flexibiliteit hebben. Ook achteraf wilt u eventueel gegevens kunnen wijzigen.

Doordat sales en productieplanners vaak een import of export maken van de gegevens, zijn de gegevens niet altijd up-to-date. Het zorgt ervoor dat er weinig flexibiliteit is en dat gegevens niet kloppen. Het is daardoor ook lastig om bijvoorbeeld verschillende scenario`s te verwerken in de planning.

Het aanpassen van productieprognoses in huidige functionaliteit

Om kwekers te helpen met deze uitdagingen, heeft Mprise Agriware een aantal functies ontwikkeld. Bijvoorbeeld een scherm waar u de productieprognose kan noteren. Ook kunt u hier verschillende productiescenario`s invullen. Daarnaast biedt de software flexibiliteit in het plannen van de ruimtes voor prognose van de verschillende scenario`s.  Dit is erg handig want productieplanners kunnen hierdoor heel makkelijk de gebruikte ruimte en kosten van verschillende scenario`s zien.

Wat tot op dit moment nog niet mogelijk was is het importen en exporten vanuit Excel naar Agriware en andersom. Dit maakt het soms lastig voor een productieplanner om aanpassingen te doen, zeker als er meerdere scenario`s zijn. (overigens kan dat wel in Agriware)

Het aanpassen van productieprognoses in nieuwe functie

Deze kloof willen we graag overbruggen, om de gebruikerservaring nog beter te maken. In de nieuwe versie van Agriware hebben we twee nieuwe knoppen toegevoegd. Export to Excel en Import to Excel, bovenaan het productieprognosescherm. De productieplanner kan op deze manier de gegevens exporteren, aanpassen en weer importeren.

We hebben ook nog twee andere velden toegevoegd. Last exported by en Last Exported on bij de General FastTab op het productieprognosescherm. Deze knoppen geven inzicht door wie en op welke tijd de laatste export is gemaakt.

Daarnaast is het ook mogelijk om percentages of hoeveelheden te exporteren. Op deze manier wordt een gebruiker niet beperkt in het alleen exporteren van zijn scenario’s in hoeveelheden. Met deze aanpassing kunt u de verwachtingen voor het komende jaar aanpassen.

Let op

Het is ook mogelijk om in Agriware de prognose aan te passen. Werkt u toch liever met een Export en Import, dan raden we u aan zorgvuldig met de gegevens om te gaan. Één cel verwijderen kan betekenen dat uw gehele schema niet meer klopt. Neem voor vragen over deze nieuwe functie contact op met de helpdesk.