Het begin van het veredelingsproces

Dat is centrale vraag waarmee elke verdelingsproces begint: wat ligt er goed in de markt en wat willen we hebben. De volgende vragen zijn dan, welk materiaal hebben we beschikbaar en welk plantmateriaal gaan we kruisen. 

Met de laatste vraag raken we een onderwerp dat we graag overlaten aan daarin gespecialiseerde partijen. Voor een advies over de juiste combinatie van te kruisen plantmateriaal moeten namelijk  de eigenschappen van het materiaal naast elkaar worden gezet. Waarop vervolgens de software aan de hand van een analyse met een voorstel komt. Inmiddels zijn er goede specialistische oplossingen in de markt hiervoor verkrijgbaar. 

Al het overige, ook het vastleggen van de stamboom wordt ondersteund door Agriware 365

Download de flyer

Bewerken van partijen

Als de kruising is uitgevoerd, krijgt de kruising een eigen partijnummer. Op de partij kan alles wat gewenst is worden geregistreerd. Na een aantal weken wordt er geoogst. De oogst resultaten worden vervolgens opgekweekt. Dat kan bijvoorbeeld in een laboratorium setting. Afhankelijk van de kwaliteit van de planten kunnen de kruisingen worden herhaald en begint het proces weer van voren af aan. Dit proces herhaalt zich totdat er een nieuwe commercieel verkoopbare plant is gecreeerd. 

Niet elke kruising eindigt in een verkoopbare plant.  Kruisingen vallen ook af.  Sommige kruisingen worden bewaard voor latere kruisingen vanwege een specifieke eigenschap die ze bezitten. 

Inspecties

Cruciaal in het veredelingsproces is het doen van inspecties. U wilt alle relevante  informatie over de kruisingen (kleur, hoe de plant wortelt, over de bladeren, foto's, etc.) registreren. 

Met de Agriware Inspect app bent u in staat om op een mobiel apparaat zoals tablet of smartphone deze gegevens vast te leggen  en bij de hand te hebben. De app werkt ook offline zonder internet zodat u altijd kunt doorwerken. Lees hier meer over Agriware Apps of download hieronder de Inspect app factsheet.

Download the factsheet about the Inspect app