In de afgelopen 10 jaar zijn zich veel technologische ontwikkelingen geweest, die veredelaars in staat stellen om betere kruisingscombinaties te maken. Ooit was de veredeling vooral gebaseerd op de ervaring en inschatting van de veredelaar, nu steunt die grotendeels op technieken zoals marker-assisted selection en big data. Dankzij die technieken is er meer kans om succesvolle nieuwe rassen te maken. Gevolg: meer omzet en een steviger marktpositie.

Cruciaal bij deze technieken zijn de data zelf. Hoe meer data beschikbaar, hoe beter de veredelingssoftware kan voorspellen. Het succes van een kruising is te voorspellen aan de hand van de eigenschappen en kenmerken van de beoogde kruisingsouders en die van hun nakomelingen. Hoe kan een veredelaar deze data simpel vastleggen zonder de halve dag achter zijn computer te zitten? En stel dat dit eenvoudiger kan, aan welke randvoorwaarden moet zo’n tool voldoen?

De drie voorwaarden voor veredelingsobservaties

Voor het doen van plant beoordelingen in de kas zijn er een aantal zaken van belang:

  • Het moet mogelijk zijn om individuele planten te beoordelen.
  • Het moet mogelijk zijn meerdere en verschillende beoordelingen uit te kunnen voeren.
  • Het moet mogelijk zijn foto’s vast te leggen.

Veredelen is de kunst van het weggooien. Alle nakomelingen van een kruising zijn uniek, dus moet elke zaailing individueel worden beoordeeld. De veredelaar identificeert de sterkere/mooiere en de minder sterke/mooie zaailingen, gooit de mindere weg en houdt de betere over.

Meten is weten. Daartoe wil de veredelaar meer beoordelingen uitvoeren op een zaailing en dat op verschillende momenten en niveaus. Op uiteenlopende eigenschappen en kenmerken (kiemkracht, resistentie, etc.) en op verschillende momenten van de levenscyclus van de zaailing. De kiemkracht van een zaailing is al vroeg in de levenscyclus van de plant te bepalen, de bloemkleur pas later.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dus wil een veredelaar foto’s maken van zaailingen en hoe die zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld als hij een hele mooie zaailing ziet, of eentje met een unieke eigenschap.

Zaailing beoordeling aan de hand van data

In Agriware is het, in combinatie met de mobiele add-on van onze partner, mogelijk om in de kas eenvoudig beoordelingen uit te voeren met behulp van mobiele telefoons of tablets.

De veredelaar kan in Agriware zelf specifieke en unieke inspectiesjablonen inrichten met de verschillende beoordelingscriteria, die benaderd kunnen worden vanaf de mobiele device. Daarnaast kan elke zaailing een uniek nummer krijgen, waardoor deze inspecties vastgelegd worden op die specifieke plant. Ook is het mogelijk om bij elke inspectie een foto toe te voegen.

De vastgelegde inspectiewaarden worden direct doorgegeven aan Agriware en kunnen vervolgens worden doorgestuurd naar de veredelingssoftware. Omdat in Agriware ook vastgelegd wordt uit welke ouders de zaailing voortkomt, kunnen de geregistreerde data in de veredelingssoftware eenvoudig aan de juiste kruising worden gekoppeld. Deze informatie vergroot de kans op een succesvolle kruisingscombinatie bij de volgende kruising.

Leer meer over onze software, neem contact op.