Wat niks kost kan niks wezen. Als nuchtere ondernemer weet u dat die woorden meestal kloppen. Als iemand bij u op de tuin komt vertellen hoeveel voordeel zijn vrijwel gratis product u allemaal biedt, gaan bij u waarschijnlijk de alarmbellen op standje hard. Want als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar.

Toch wijzen wij u op een voordeel, dat u helemaal niks kost, u heeft de licenties al in huis. Dat kost dan weliswaar niks extra’s aan licenties, maar het biedt serieuze voordelen.Waar hebben wij het over? Het financiële gedeelte in Agriware. Veel klanten gebruiken meerdere onderdelen van het pakket zoals productie en finance, maar halen er niet altijd het maximale uit. In deze blog benoemen we de onderdelen die in het financiële gedeelte van Agriware zitten, maar u misschien nog niet gebruikt. 

Waar doet u op dit moment de administratie in? 

Nu zijn wij eerst en vooral financiële consultants. Collega’s van ons zijn sterker in het groene deel van uw software, wij zijn meer van de cijfertjes. En we merken dat sommige klanten wel volop gebruik maken van de groene software, maar dat zij het financiële deel ervan ongebruikt laten.

Zij administreren hun financiën in een ander pakket (of via Excelsheets) of schakelen voor van alles en nog wat hun accountant in. Niet efficiënt, want er wordt onnodig geld uitgegeven. Administraties bijhouden op Excelsheets, je kunt je afvragen of dat nog bij het moderne ondernemerschap hoort.

Administratie buiten Agriware zorgt voor dubbel werk

Administreren op een ander softwarepakket levert vaak dubbel werk op (met extra kansen op fouten) of extra kosten want je moet nu eenmaal gegevens van het ene systeem naar het andere overhevelen. Vandaar onze tip (ook gratis): benut de voordelen van de software waarvoor u al hebt betaald.

Wat kan je zoal doen met de finance software van Agriware? Nou, dat is een flink lijstje. Kijk maar:

 • Inkomende facturen scannen;
 • Bankafschriften en dergelijke inlezen;
 • Terugkerende journaalposten automatisch verwerken;
 • Kosten verdelen over periodes (permanance);
 • Inlezen (loon)journaalposten (RapidStart);
 • Het automatisch boeken van afschrijvingen rondom vaste activa;
 • Het mailen van uitgaande facturen en andere documenten;
 • Debiteurenbeheer (aanmaningen en rentefacturen);
 • Het gebruik van dimensies;
 • Budgetteren en voorspellen;
 • Financiële rapportages:
 • Het voorbereiden van Btw-aangiftes en Aangiftes Intra Communautaire Prestaties (transacties buiten Nederland maar binnen de EU);
 • Het consolideren van de financiële consequenties van je zakelijke activiteiten in Business Central/NAV;
 • Het volgen van de cashflow;
 • Databescherming en GDPR ondersteuning.

Wat gebruikt u in de kwekerij?

Toegegeven, u gebruikt niet elk onderdeel van dat lijstje dagelijks, maar de meeste onderdelen zullen u bekend voorkomen. Wat aantoont, dat Agriware ook voor de financiële administratie een behoorlijk compleet pakket is.

Natuurlijk moet je dan zorgen voor een adequate koppeling met je partners op dit werkterrein (banken, accountants, etc.) maar heb je dat op orde, dan liggen de voordelen voor de hand.

Ten eerste werkt je hele bedrijf met vergelijkbare software in één systeem. Dat dat een goede informatie-uitwisseling in je bedrijf oplevert, is evident. Informatie die eenmaal goed is ingevoerd kan in elk onderdeel van het systeem worden toegepast. Zonder extra handelingen dus zonder kans op extra fouten.

Bovendien heb je als ondernemer integraal overzicht (tot op de cent) op wat je aan het doen bent. Je ziet in één oogopslag welke kosten daarvoor zijn gemaakt, welke kosten daarvan inmiddels wel en nog niet betaald zijn, hoe die planten groeien, wanneer ze kunnen worden afgeleverd en of je er al klanten voor hebt. De koppeling met het financiële deel van de software maakt ook alle financiële elementen inzichtelijk.

Slimmer werken met Agriware

Kortom, het was al slim om met Agriware te werken, het is nog slimmer om ook de finance mogelijkheden van het pakket te benutten. Dat kost dan weliswaar niks, maar het biedt serieuze voordelen.

Kijken naar de optimalisatie mogelijkheden van het financiële gedeelte in Agriware? Neem contact met ons op. Maakt u nog geen gebruik van Agriware en wilt u productieplanning en finance in een systeem hebben? Stuur ons dan ook een bericht door op de onderstaande button te klikken. 

Neem contact op

Geschreven door Erik Dekkers en Gerard Lammers.