Ieder tuinbouwbedrijf herkent wel de uitdaging van het beheren van de verkoopprijzen. De variëteit aan productgroepen, producten, verschijningsvormen, klantgroepen, klanten en regio’s levert een groeiende complexiteit, en dan hebben we het nog niet over de uitzonderingen.

Agriware 365 (2023 release 1) is uitgebreid met een scala aan functionaliteiten die het leven van de afdeling verkoop iets makkelijker maken, namelijk:

  • Verkoopprijzen beheren
  • Standaard prijs op verkooporder overrulen
  • Verkoopprijzen bijwerken op bestaande orders

 

Verkoopprijzen beheren

Vereenvoudig en stroomlijn het beheer van de verkoopprijzen voor grote aantallen artikelen en klanten.

De standaard Business Central verkoopprijslijst is de basis voor de prijsbepaling op de verkooporder, offerte en raamcontract.

De module 'geavanceerde verkoopprijzen' biedt de mogelijkheid om prijslijsten te genereren op basis van een beperkt aantal basisprijzen en aanvullende regels (toeslag/korting).

Basisprijzen

Met de nieuwe module ‘Geavanceerde verkoopprijzen’ beheer je de verkoopprijzen via basisprijzen en aanvullende regels. De basisprijs leg je vast middels voorkeuren, dus bijvoorbeeld: "voor alle artikelen in Hoofdgroep=X", of "voor alle artikelen met Potmaat=12" is de basisprijs €1,20. Je kunt de prijzen verbijzonderen op klant of klantgroep.

Op deze manier leg je de prijzen eenvoudig vast in een beperkt aantal regels, welke je kunt omzetten in prijslijsten per klant/artikel.
Let wel: de prijs geldt voor artikelen die kenmerk potmaat P12 op de artikelkaart hebben staan.

Prijsstructuren en prijslijst

Optioneel kun je aanvullende prijsstructuren toevoegen. Hiermee kun je de verkoopprijs opbouwen met extra prijscomponenten zoals transporttoeslag, order handling kosten, of een korting. Regels kunnen ‘gestapeld’ worden om tot een definitieve prijs te komen. Ook deze tarieven kun je instellen via uitgebreide voorkeurenen.

Verkoopprijslijst

Het resultaat in de prijslijst:

Verkoopprijsopbouw

De opbouw van de verkoopprijs:

Standaard prijs op verkooporder overrulen

Met deze functie lossen we het vervelende probleem op dat bij iedere orderwijziging de handmatig ingevoerde verkoopprijs weer wordt overschreven met de prijs uit de prijslijst. Vooral als je niet opmerkt dat de prijs verandert levert dit vervelende situaties op.

Gebruikersinstelling

In de gebruikersinstellingen kun je aangeven of een gebruiker is toegestaan de prijs uit de prijslijst te overschrijven op de verkooporder.

 

Verkooporder

Na het handmatig wijzigen van de prijs wordt dit zichtbaar met een vinkje op de verkoopregel, met de knop ‘Verkoopprijs opnieuw toepassen’ wordt de prijs weer gevuld op basis van de prijslijst.

Prijzen bijwerken op bestaande verkooporders

Heb je verkooporders aangemaakt voor toekomstige leveringen, dan kan het doorvoeren van prijswijzigingen tijdrovend zijn. Met het functie ‘Verkoopdocument prijsvoorstel’ kun je eenvoudig een selectie maken op de verkooporders, een voorstel berekenen voor te wijzigen orderregels en nieuwe prijzen doorvoeren op deze orders.

Uiteraard worden handmatig overschreven prijzen niet overschreven en houdt het voorstel rekening met toegekende regelkorting.

Prijsvoorstel

 

Heeft dit je interesse gewekt of heb je nog aanvullende vragen? Laat het ons weten, of vraag het je vaste consultant.