Tuinbouw gaat tegenwoordig veel verder dan het vakmanschap van een goede kweker zijn. Bedrijven kenmerken zich steeds meer door grootschalige en slimme productie, die sterk steunt op betrouwbare en actuele informatie. Als gevolg hiervan is ERP een steeds belangrijker ruggengraatsysteem voor de planning en besturing van uw bedrijfsprocessen. Een ERP-systeem combineert functionaliteit van meerdere bedrijfsprocessen in één geïntegreerd systeem.


Een succesvolle ERP-implementatie begint met een goede oriëntatie en het maken van een weloverwogen strategische keuze voor de fundamentele ERP-aanpak. Voordat een bepaalde oplossing wordt gekozen, moeten drie belangrijke vragen worden beantwoord:
  1. Is het beter om legacy systemen te renoveren of een nieuwe start te maken?
  2. Standaard vs. maatwerksoftware?
  3. Best-of-breed vs. best-of-suite (all-in-one) oplossing?

MicrosoftTeams-image (19)

1. Renovatie of nieuw systeem?

Een renovatiestrategie laat de kern van bestaande, monolithische bedrijfssystemen ongewijzigd en moderniseert hun technische architectuur. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de code te herstructureren, de interfaces te standaardiseren, ze te upgraden naar nieuwe versies en/of ze te migreren naar een bedrijfsintegratieplatform. Een eerste vereiste is dat de bestaande bedrijfssystemen voldoende functionaliteit bieden en in de kern robuust zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat na een fusie de ERP-systemen van de bedrijven verschillen.

Het is vaak het beste om vanaf nul te beginnen met de ontwikkeling of implementatie van een nieuw, modern bedrijfssysteem. Een naadloze integratie en het verwijderen van verouderde 'spaghetti'-architectuur zijn vaak de enige manieren om van eilandautomatisering naar naadloze integratie te gaan.

2. Standaard of maatwerk?

Bij het kiezen van een nieuw systeem moet een make-or-buy beslissing worden genomen. Moet de software worden ontwikkeld als een volledig op maat gemaakte oplossing of moet deze worden ingekocht bij een externe leverancier? In gevallen waarin unieke functionaliteiten cruciaal zijn voor het leveren van onderscheidende klantwaarde, kan het verstandig zijn om de softwareontwikkeling intern te houden. Maatwerk is echter relatief inefficiënt en kan gemakkelijk een pijnpunt worden. Het grote voordeel van een standaard ERP is dat het wordt ontwikkeld en voortdurend wordt geüpgraded door een specialist voor veel verschillende organisaties. Bovendien wordt er continu gebruik gemaakt van de nieuwste technologie en best practices, wat schaalvoordelen oplevert.

Voordelen van standaard ERP: het gebruik van de nieuwste technologie en best practices levert schaalvoordelen op.

3. Best-of-breed of best-of-suite (alles-in-één)?

Een standaard ERP-systeem kan worden afgenomen van één leverancier die alle benodigde functionaliteiten biedt (best-of-suite). Alternatieven zijn het integreren van oplossingen van verschillende leveranciers die elk uitblinken in een specifieke bedrijfsfunctie (best-of-breed). Verder biedt een hybride strategie een platform en natuurlijk geïntegreerde applicaties van een primaire leverancier, dat wordt aangevuld met specifieke apps van derden die direct in het platform kunnen worden geïntegreerd. Dit combineert het beste van twee werelden.

Cor 2
Agriware 365: Voorbeeld van een hybride ERP-aanpak

Agriware 365 is een voorbeeld van een hybride ERP-aanpak die een Best-of-Suite combineert met een Best-of-Breed strategie. In de kern maakt de oplossing gebruik van het Microsoft 365 Business Central-platform, samen met een uitgebreide set naadloos geïntegreerde bedrijfsapps. Deze apps worden verder aangevuld met de werkvloer apps van Agriware 365 Operations en de voorgedefinieerde dashboards van Agriware 365 Analytics. Bovendien kunnen extra apps eenvoudig worden aangesloten via Microsoft Appsource.

Het Microsoft 365 platform is onderdeel van het Power Platform, dat verschillende CRM-gerelateerde apps omvat, evenals krachtige enabling tools, waaronder:

  • Power Apps: maakt het mogelijk om snel en eenvoudig eigen apps te maken, met behulp van een drag-and-drop interface (geen ontwikkeling van code);
  • Power Automate: maakt het mogelijk om end-to-end workflows te bouwen met behulp van standaard connectors;
  • PowerBI: vergemakkelijkt de ontwikkeling van interactieve dashboards die gegevens uit verschillende bronnen combineren.

Zowel Dynamics 365 als Power Platform worden gehost op de Microsoft Azure cloud. Azure biedt ook toegang tot een zeer rijke bibliotheek van technische diensten, waaronder Internet of Things connectiviteit en voorgetrainde AI-algoritmen zoals computer vision, chatbots en voice-to-text diensten.

Als zodanig is Agriware 365 een toekomstbestendige ERP-oplossing die werkt op een geavanceerd digitaal platform en een uitstekende basis biedt voor voortdurende digitale innovatie.


Download whitepaper: Choose the right ERP

Welke stappen moet je nemen om een strategische keuze voor bedrijfssoftware te maken?

Download whitepaper (gratis PDF)

 

De geavanceerde ERP-software van Agriware wordt wereldwijd gebruikt door toonaangevende tuinbouwbedrijven om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, waaronder bedrijfsvoering, automatisering, planning en strategie. Meer over Agriware