We zien door de jaren heen dat het scouten naar ziektes en plagen op tuinbouwbedrijven sterk verandert. Waar de kweker de scout vroeger op pad stuurde om tweewekelijks ziektehaarden in kaart te brengen, is een scout tegenwoordig dagelijks bezig met het zoeken naar ziektes, het verwerken van gegevens en het plannen en communiceren van opvolgacties. 

Nadelen van scout resultaten registeren op papier en in Excel

Bij veel tuinbouwbedrijven zien wij nog steeds dat de scout in de kas de resultaten op papier registreert en vervolgens op kantoor overtypt in een Excel bestand. Door het delen van dit bestand in de organisatie, wordt de informatie ook voor collega’s beschikbaar zodat zij actie kunnen ondernemen.

Uiteraard komen wij in de praktijk ook andere wijzen van vastlegging tegen, maar grofweg is dit wel het beeld dat wij bij veel bedrijven aantreffen. Als IT-ers zien wij dit met lede ogen aan omdat er een aantal nadelen zitten aan deze werkwijze, zoals:

  • Handmatig overtypen vergroot de kans op fouten en onzorgvuldigheden.
  • Gegevens zijn pas voorhanden nadat de resultaten verwerkt zijn.
  • Niet alleen de verwerking van gegevens maar ook de planning en opvolging kost relatief veel tijd.
  • Collega’s worden niet automatisch geïnformeerd als er iets urgents is gevonden.
  • Opvolging met een extra controle of gewasbehandeling moet handmatig gepland worden.

Oplossing: het digitaal registeren van ziektes zorgt voor efficiëntie

Door de beperkingen van het werken met papier en Excel bestanden zien wij dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar specialistisch gereedschap. Als kweker wilt u immers in een zo vroeg mogelijk stadium ziektes in kaart brengen zodat u een passende opvolging kunt geven met een biologisch of chemische behandeling.

Dit kan door te werken met het juiste gereedschap zoals het registreren van ziektes op een smartphone of tablet die uitgerust is met een specialistische app. Hiermee worden de ziektes eenmalig vastgelegd. Vervolgens wordt dit automatisch kenbaar gemaakt bij een collega die de melding met een biologische of chemische gewasbehandeling opvolgt vanuit hetzelfde systeem.

Hierdoor zijn alle gegevens rondom ziektes, middelenverbruik, gewassen en medewerkers bekend. Waardoor u gestructureerd kan samenwerken. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen zoals:

  • Eenmalig en eenvoudig ziektes vastleggen zonder typefouten, direct in de kas of op het veld (lees hier meer over in een blog van mijn collega).
  • Veelvoorkomende ziektes kunt u selecteren op de tablet of smartphone.
  • U kunt foto’s van de ziekte of plaag toevoegen.
  • Op basis van de registratie worden automatisch berichten of e-mails verstuurd aan collega’s zodat er snelle opvolging kan plaatsvinden. 
  • Doordat de voorraad van middelen in het systeem beheerd wordt. Kan u direct middelen bestellen bij leveranciers.
  • Rapportages van ziektes, middelen en werkzame stoffen worden vanuit één systeem gemaakt.

Door het sneller registreren van ziektes en een tijdige opvolging blijft het gewas in een optimale conditie. U houdt de kosten van dure bestrijdingen zo laag mogelijk door preventief paraat te staan.

Leer meer over onze software, neem contact op.