Je database is 24/7 bezig met data lezen, ophalen en wegschrijven. Ook buiten werktijden worden constant handelingen verricht. Net als een auto heeft een database onderhoud nodig. Een slecht onderhouden database wordt traag en onoverzichtelijk. Wat kun je doen om je database, net als je auto, regelmatig te ‘chiptunen’?

Data is goud waard

De hoeveelheid informatie die omgaat in een bedrijf is niet te bevatten. En elke dag komt er weer ontzettend veel bij, of raakt informatie overbodig. Efficiënt werken staat of valt met het goed op orde hebben van je data. Als het systeem niet goed onderhouden wordt, wordt het na een aantal jaar traag en log. Zeker als je bedrijf is gegroeid, moet je zorgen dat je database mee kan komen. We hebben bij klanten gezien dat met het juiste onderhoud, de zoektijd drastisch verkort kon worden: van 10-15 minuten naar 10-15 seconden. Reken maar uit hoeveel tijd dit scheelt op week-, maand- of jaarbasis…


Naar de basis

Wat belangrijk is, is om te checken of je systeem up to date is. Heb je de laatste versie geïnstalleerd? Wanneer herstart je een server? De server mag niet te lang aanstaan, maar ook niet te frequent gestart worden. Het is nodig om hier een beleid in te hebben.


Integrity check

Daarnaast moet je regelmatig een integrity check doen. Klopt alle data, zijn er fouten? Deze check kan automatisch uitgevoerd worden, maar dit moet ingesteld worden door de database administrator. We hebben een handige tool hiervoor die dit soort dingen automatisch op de achtergrond doet. Zo voorkom je dat je database corrupt raakt.


Een database is een dik boek


Indexen zijn ook heel belangrijk. Je moet je database zien als een dik boek waar heel veel informatie in staat. Dat boek blijft groeien, want er komt continu weer allerlei data bij. Hoe kun je makkelijk vinden wat je zoekt? Heel eenvoudig: met een index, een inhoudsopgave. Op die manier gaat de database meer verkennend zoeken in plaats van één voor één de regels af. Het voordeel is dat je systeem soepeler werkt en je data veel sneller ophaalt.


Index-onderhoud


Dit klinkt makkelijk, maar indexen moeten onderhouden worden. Eens in de zoveel tijd is het nodig om de indexen te controleren en te herbouwen. Daar is een ‘job’ voor, die dit automatisch dagelijks kan doen. Indexen kunnen de ene dag relevant zijn, maar een paar weken later al niet meer. Het systeem is constant in verandering. Je kunt onderzoeken hoe er wordt gezocht, welke indexen het meest gebruikt worden en welke nauwelijks. De minder efficiënte indexen moeten weggehaald worden, anders wordt je systeem log. Als je hierin ook regelmatig grote schoonmaak houdt, kan dit de zoekfunctie ontzettend versnellen.


Ondersteuning voor de database-administrator

Database-onderhoud is ontzettend belangrijk, het is te controleren welke indexen niet meer gebruikt worden en dus overbodig geworden zijn. De tool die we hiervoor installeren zal de database-administrator ondersteunen in het maken van de juiste aanpassingen en keuzes. Ook kunnen deadlocks, twee processen die elkaar in de weg staan, opgelost worden door middel van indexeren. Dit grenst aan maatwerk, want dit is per klant verschillend.


Transparantie

In de praktijk komt het erop neer dat we bij klanten die dat willen om de twee weken een check doen op de database, waarvan we een rapport maken dat doorgenomen wordt met de klant. Als we onderhoud uitvoeren, kan de klant meekijken via Teams. Data is natuurlijk vertrouwelijk en we gaan hier met de grootste zorg mee om. De klant houdt het overzicht en kan vragen stellen. Transparantie is belangrijk. We hebben al verschillende klanten blij kunnen maken met een sneller werkende database. Zo zorg je dat deze, net als je auto, onder alle omstandigheden soepel blijft lopen!

 

Wil jij ook dat je database weer loopt als een zonnetje? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Neem contact op