Mprise Blog

Grootboektransacties vereffenen in Dynamics AX2012

Posted by Hylke Britstra on 8-mrt-2018 14:12:26

Wilt u grootboektransacties (gaan) vereffenen, maar vindt u het handmatige proces te tijdrovend? En wilt u tijdbesparen en meer inzicht? Automatiseren is de oplossing! In deze blog deelt Hylke Britstra zijn ervaringen en de oplossing voor deze uitdaging.

Lees verder

Tags: AX2012, Dynamics AX, Tips, Financieel

Begroting in Excel naar Dynamics AX?

Posted by Hylke Britstra on 9-feb-2018 12:06:26

Leeft bij u de vraag: Hoe kan ik onze begroting vanuit Excel inlezen in Dynamics AX? Misschien is dit wel de meest voorkomende vraag die ik als financieel consultant krijg rondom het onderwerp budgetteren in Dynamics AX. 

Lees verder

Tags: Dynamics 365, Dynamics AX, Tips, Financieel

Consequenties wijziging BTW-tarief voor Dynamics AX, NAV of 365

Posted by Hylke Britstra on 19-okt-2017 11:09:15

U zult het nieuws waarschijnlijk hebben meegekregen dat in het nieuwe regeerakkoord een wijziging van het lage btw-tarief is opgenomen. Het tarief wordt van 6% naar 9% verhoogd. Welke consequenties heeft deze wijziging voor uw Microsoft Dynamics AX, NAV of 365 omgeving?

Lees verder

Tags: Dynamics 365, Dynamics AX, Dynamics NAV, Tips

Hoe stuur ik mijn projecten aan met de organisatie module in Dynamics AX?

Posted by Paul Grauwelman on 12-apr-2016 12:28:31

AX 2012 R3 is uitgebreid met nieuwe functionaliteit voor resource planning (planning van medewerkers) en voor Intercompany facturatie van projecten.

In AX 2012 R2 is al nieuwe functionaliteit beschikbaar gekomen voor het aanzetten, met de organisatie module, van functies in de projecten module. Ook projecten van andere bedrijven worden zodoende zichtbaar gemaakt. 

Lees verder

Tags: Dynamics AX

Maak het jezelf makkelijk met NAV2016

Posted by Anco Geuze on 8-mrt-2016 12:02:30

Het is alweer enige tijd geleden dat de nieuwste versie van NAV beschikbaar is gekomen. Hieruit blijkt dat Microsoft zeker niet stil is blijven zitten. Waar in voorgaande NAV-versies voor een aantal processen maatwerk of externe software nodig was, blijkt dat dit nu gewoon in de standaard zit. Ben jij van plan om jullie huidige NAV-versie verder te optimaliseren? Dan is juist een migratie naar NAV2016 misschien wel extra interessant.

Lees verder

Tags: MS Dynamics NAV, NAV2016

Nog meer promotietools in AX2012 R3

Posted by Marjan Baan on 1-mrt-2016 20:21:00

In mijn vorige blog schreef ik over de mogelijkheden van verkoopovereenkomsten. Al langer beschikbaar in Microsoft Dynamics AX en toch vaak onbekend. Met de komst van AX2012 R3 beschikt Microsoft Dynamics AX over nog meer promotietools. Kent u deze?

Lees verder

Tags: MS Dynamics AX, AX2012

5 randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie

Posted by Harro Knook on 11-feb-2016 12:49:20

 Mijn vorige blog sloot ik af met de opmerking dat het heel goed mogelijk is om binnen tijd en budget Dynamics AX en Dynamics NAV te implementeren, en zo de basis te leggen voor een succesvolle implementatie.

Daar zijn wel echter wel een aantal randvoorwaarden aan verbonden.

Ik noem er vijf...

Lees verder

Tags: ERP Implementatie ervaringen, MS Dynamics NAV, MS Dynamics AX

Succesvol implementeren van ERP een utopie?

Posted by Harro Knook on 6-jan-2016 23:04:51

Met enige regelmaat verschijnen rapporten waarin het succes van ERP implementaties onder de loep wordt genomen. In deze rapporten wordt - op basis van vergelijkend onderzoek tussen ERP-leveranciers - gezocht naar de mate van succes van ERP-implementaties. In de meeste rapporten wordt ook Microsoft Dynamics betrokken.

Al lezend valt een aantal zaken op:

Lees verder

Tags: Implementatie, Changemanagement, Dynamics AX, Dynamics NAV, Migratie, Keyusers

Kunt u al in de toekomst kijken?

Posted by Maarten de Rijk on 11-nov-2015 9:30:00

In de toekomst kijken, het klinkt misschien als Startrek, The Matrix of de driedelige serie boeken[1] geschreven door mijn collega, maar als u Microsoft Dynamics AX heeft, dan kan het! U kunt in de toekomst kijken door middel van het financiële begrip: “Cash Flow Forecast[2]” (CFF). In deze blog wil ik met u kijken naar de toepassing van de CFF in combinatie met Dynamics AX. Dat doe ik in drie onderdelen:

Lees verder

Tags: MS Dynamics AX

Digitaliseren van facturen met Dynamics AX. Waarop letten?

Posted by Michel de Ruijter on 30-okt-2015 15:55:38

In mijn vorige blog over inkoopfactuurscanning ben ik ingegaan op redenen om ingebruikname ervan uit te stellen. Redenen zoals; ‘We moeten eerst nog een ander project afronden’, ‘Wij ontvangen nog niet zo veel digitale facturen’ of ‘Daar wil ik pas op 1 januari mee gaan starten’. Ik hoop daarin aangegeven te hebben dat 1 januari niet per sé het ideale startmoment is. Hieronder wil ik aangeven wat dan wél het ideale moment is om te starten en welke kosten daarmee bespaard kunnen worden.

Lees verder

Tags: MS Dynamics AX, Inkoopfactuur scanning

3 aandachtspunten bij het inzetten van e-learning

Posted by Harro Knook on 23-okt-2015 9:40:11

 Hype of bruikbaar instrument?

Wat is dat nou met e-learning? Is het een hype? Of is het meer dan dat? Als ik weer meteen e-learning project aan de slag ben stel ik me die vraag wel eens. En als het meer dan een hype is: is het dan vooral een technisch snufje wat zorgt voor kostenbesparingen of is het een bruikbaar instrument: een nieuwe manier van leren? Een manier van leren die anders is dan de wijze waarop we het jarenlang hebben gedaan?

Om een antwoord hierop te geven kijk ik met een sc huin oog naar mijn kinderen: boeken hebben afgedaan.

Lees verder

Tags: ERP Implementatie ervaringen, MS Dynamics AX, Opleidingen, E-learning

Start nu met het digitaal verwerken van facturen in Navision

Posted by Michel de Ruijter on 22-okt-2015 22:13:42

 Veel van onze relaties denken na over de vraag óf en zo ja, wanneer ze zouden willen beginnen met het digital verwerken van hun inkoop- en kostenfacturen. Regelmatig komt tijdens de gesprekken hierover dan de vraag naar voren; Wat is het beste moment om te starten? Meestal zijn er wel meerdere redenen te bedenken om niet meteen te starten met het scannen van de inkomende facturenstroom. Redenen zoals; ‘We moeten eerst nog een ander project afronden’, ‘Wij ontvangen nog niet zo veel digitale facturen’ of ‘Daar wil ik pas op 1 januari mee gaan starten’.

Lees verder

Tags: MS Dynamics NAV, Inkoopfactuur scanning

Start nu met het digitaliseren van facturen in Dynamics AX!

Posted by Michel de Ruijter on 16-okt-2015 11:23:23

Veel van onze relaties denken na over de vraag óf en zo ja, wanneer ze zouden willen beginnen met het digitaal verwerken van hun inkoop- en kostenfacturen. Regelmatig komt tijdens de gesprekken hierover dan de vraag naar voren; Wat is het beste moment om te starten? Meestal zijn er wel meerdere redenen te bedenken om niet meteen te starten met het scannen van de inkomende facturenstroom. Redenen zoals; ‘We moeten eerst nog een ander project afronden’, ‘Wij ontvangen nog niet zo veel digitale facturen’ of ‘Daar wil ik pas op 1 januari mee gaan starten’.

Lees verder

Tags: MS Dynamics AX, Inkoopfactuur scanning

De business case… laat die maar zitten!

Posted by Maarten de Rijk on 14-jul-2015 12:30:41


Deze week kwam ik op het internet een artikel over projecten tegen. In dit artikel werd geponeerd dat een project wordt gerealiseerd door drie simpele stappen uit te voeren, namelijk

  1. Beschrijven van de AS-IS situatie
  2. Bedenken van het nieuwe proces
  3. Implementeren van het nieuwe proces

Makkie… , maar als dat zo is… waarom zijn er dan nog steeds zo veel projecten waarbij de doelstelling niet wordt behaald? En waarom heb ik hier ruim 5 jaar voor moeten studeren?

Helaas blijken projecten, zeker als de te veranderen processen worden ondersteund door software, niet altijd even eenvoudig te realiseren. Ook niet voor mensen die hiervan hun vak hebben gemaakt en vaak dit soort veranderingen hebben gefaciliteerd.

Lees verder

Tags: Business Case

In 5 stappen je Microsoft Dynamics performance problemen oplossen (2)

Posted by Renger Reitsema on 3-jul-2015 8:49:00

In de eerste blog heb ik de eerste drie stappen uitgewerkt. Dat betrof het belang van een goede selectie van de partij met wie je performance problemen gaat aanpakken, van focus op de belangrijkste performance problemen en van de keuze van een goede aanpak voor een goede analyse.

In deze blog ga ik in op de rapportage en het terugbrengen van een groot probleem naar behapbare stukken.

Lees verder

Tags: MS Dynamics NAV, MS Dynamics AX, Performance problemen