De afgelopen jaren is er veel gebeurd rond het concept ERP (Enterprise Resource Planning). Zeker binnen het Microsoft domein merk je dat namen van producten snel achter elkaar wisselen. De reden hierachter is dat bedrijfssoftware steeds flexibeler wordt en steeds meer uitgaat van standaarden. Een beweging die we zien is dat de term ERP vervangen wordt door 'DOP' (Digital Operations Platforms)-systemen. 

ERP-systemen zijn ontworpen om bedrijfsprocessen te automatiseren en te integreren, zodat bedrijven hun workflows kunnen stroomlijnen en gegevens verzamelen om betere zakelijke beslissingen te nemen. Echter, de traditionele ERP-systemen zijn vaak moeilijk aan te passen aan de veranderende behoeften van een bedrijf. Dit kan problemen opleveren wanneer een bedrijf snel moet reageren op veranderingen in de markt, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien.

DOP is hier een antwoord op. We vragen van onze bedrijfssoftware dat deze systemen  een geïntegreerde, schaalbare en flexibele oplossing bieden. DOP-systemen zijn in staat om gegevens van verschillende systemen en bronnen te integreren en bieden real-time inzichten in de bedrijfsprestaties.

Het belangrijkste verschil tussen ERP- en DOP-systemen is dat ERP-systemen zich voornamelijk richten op de automatisering van bedrijfsprocessen, terwijl DOP-systemen zich richten op het creëren van een digitaal ecosysteem waarin bedrijfsprocessen geoptimaliseerd  worden en er meer flexibiliteit is om nieuwe processen toe te voegen. DOP-systemen bieden ook meer mogelijkheden voor integratie met andere systemen en applicaties.

Voordelen van DOP versus ERP

Een van de voordelen van DOP-systemen is dat ze gebruik maken van cloud-technologie, waardoor bedrijven toegang hebben tot de nieuwste software zonder te hoeven investeren in dure hardware. Dit maakt DOP-systemen ook meer schaalbaar en betaalbaar dan ERP-systemen.

Een andere belangrijke factor in de transitie van ERP naar DOP is de opkomst van Industry 4.0, waarbij bedrijven steeds meer gebruik maken van slimme technologieën zoals Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). DOP-systemen zijn beter geschikt om deze technologieën te integreren en bedrijven te helpen hun bedrijfsprocessen te optimaliseren.

In het kort, de transitie van ERP naar DOP is het gevolg van de toenemende behoefte aan flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiëntie in de bedrijfsvoering. DOP-systemen bieden bedrijven de mogelijkheid om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en te digitaliseren, terwijl ze ook meer flexibiliteit bieden om nieuwe processen toe te voegen en te integreren met andere systemen en applicaties.

Warehouse Management dashboard (WMS) met Business Central (1)Lees meer over Dynamics 365 Business Central

Business Central is een cloudoplossing voor bedrijfsbeheer. Het integreert financieel management, verkoop, inkoop en productie.

Verder lezen

 

Empowering People & IT
Microsoft Gold Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief