De nieuwste versie van Dynamics AX staat gepland om te worden vrijgegeven aan het einde van het jaar. Deze versie van Microsoft Dynamics AX, met codenaam ‘Rainier’ of AX 7, zal in eerste instantie exclusief voor het Microsoft Azure platform worden vrijgegeven. De on-premise versie komt later beschikbaar. Dat is wat Dan Brown, algemeen manager van Microsofts AX Research & Development, onlangs zei tijdens AXUGFocus 2015 in Orlando.

‘Cloud First, Mobile first’

is het motto voor de productontwikkeling bij Microsoft.

Dynamics AX2015(?) is daarop geen uitzondering en lijkt daarmee aan te gaan sluiten bij de visie om productiviteit van gebruikers en bedrijven te verhogen door het beter en gemakkelijker beschikbaar stellen van technologie.

Technologische release

microsoft_dan_brownAX 7 zal vooral een technologische release zijn, met een focus op drie primaire gebieden:

  1. een nieuwe gebruikerservaring,

  2. het uitgebreide gebruik van Microsoft Dynamics Lifecycle Services (LCS) en

  3. het Microsoft Azure platform.

De AX 7 werkruimte is vorm gegeven met kleurrijke tegels, die sommigen zullen herkennen van het gebruik in Windows 8 en 10 of bijvoorbeeld Dynamics NAV. Deze tegels kunnen een gebruiker snel overzicht geven van uit te voeren taken, de status van de taak, urgente acties en tal van andere werk-gerelateerde activiteiten. Het laat gebruikers ook toe algemene activiteiten te delen met andere eindgebruikers.

Gebruikers kunnen met de LCS taak recorder, taken opnemen en daar andere eindgebruikers mee op de hoogte houden. Er is ook een mogelijkheid om twee browsers te koppelen, waardoor gebruikers naast elkaar op een dubbel scherm kunnen samenwerken. Klik hier om te zien wat Dan Brown er van laat zien tijdens Convergence 2015 in Atlanta.

Dan Brown zegt hierover:

"Wij proberen het aantal keren klikken te beperken en geven de productieplanner meer mogelijkheden binnen deze gebruikerservaring".

Interoperability

Met AX 7 heeft Microsoft zich ook ingespannen om de ‘interoperability’, de samenwerking met haar andere producten, met Visual Studio, Office 365, Power BI, SharePoint en Yammer te verbeteren.

AX 7 zal daarnaast, volgens Brown, in de interface op een dieper niveau aansluiten op Management Reporter, waardoor het de performance- en managementtool voor AX wordt.

Als je AX2012 gebruikt, zou een upgrade naar AX 7 naadloos moeten kunnen, omdat de X ++-code aanpassingen ongewijzigd zijn gebleven. Ontwikkelaars moeten zich echter voorbereiden om met Visual Studio te werken als hun AX 7 ontwikkelomgeving. AX zal wel de X ++ programmeertaal houden, wat in feite ook een .NET-taal is, zei Brown.

Upgrade?

Een upgrade van je ERP versie is afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Het is dan ook voor gebruikers van AX2009 goed om te weten dat er nog geen haast gemaakt hoeft te worden, omdat ondersteuning voor deze versie tot 2018 is verlengd.

Een upgrade naar nieuwe technieken is niet een ultiem doel. De uitdagingen zitten natuurlijk in de business. De vraag zal allereerst moeten worden beantwoord hoe investeringen in nieuwe technologie terugverdiend gaan worden. Als wij in dit verband kijken naar wat ons met de komst van AX 7 te wachten staat, dan zijn er vernieuwingen op het gebied van:

  • magazijn- en transportmanagement,
  • retail functionaliteit, en
  • tablet PC gebaseerde verkooppunten (POS).

Als het gaat om de cloud, dan erkent Microsoft dat niet elk bedrijf enthousiast staat te trappelen. "Het idee van een hybride cloud is niet nieuw," zegt Brown. "Wij willen samen met u evolueren naar de cloud." Zodra de AX 7 on-premise versie wordt vrijgegeven, zullen klanten zelf de opties van zo veel of zo min mogelijk ‘cloud-gebruik’ kunnen kiezen. De software zal ook draaien op Azure Pack, zodat uw gegevens zowel in de cloud en on-premise vrijwel op dezelfde manier verwerkt kunnen worden, wat tot meer symmetrie zal leiden.

Hoewel AX 7 nog niet op de markt is, kijkt Microsoft al verder en Brown laat doorschemeren dat hij meer mogelijkheden voor mobile en on-premise in de toekomst ziet. ‘Cloud First, Mobile first’? Het is dus maar net wie er aan het woord is en hoe die persoon er tegen aan kijkt.

Klik hier om de AX-trainingen te zien

 
Empowering People & IT
Microsoft Gold Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief