Digitaliseren in de breedste zin van het woord. Dat is een belangrijke uitdaging voor VolkerWessels Bouw- & Vastgoedontwikkeling B.V.. Stefan Dirks is Manager Data en ERP op de afdeling Finance & Control. Vanuit zijn rol heeft hij de opleidingen rondom Microsoft Dynamics NAV geïnitieerd. Daarbij zoekt hij partners als Mprise die met hun expertise kunnen bijdragen aan een goed product. “Ongoing opleiden vinden we lastig, omdat we zelf in projecten van anderhalf jaar denken. Mprise is voor ons al twee jaar een waardevolle partner met verstand van Dynamics en continu opleiden.”

 

 

VolkerWessels Bouw- & Vastgoedontwikkeling bv (hierna: Bouw- & Vastgoedontwikkeling) is één van de divisies van bouwconcern VolkerWessels en bestaat uit ruim 40 zelfstandige bedrijven die centraal ICT-diensten en producten afnemen. Bij nagenoeg alle bedrijven draait Microsoft Dynamics NAV met 4PS Construct als integrale ERP softwareoplossing.

VolkerWessels heeft een eigen Academy waarbinnen een breed scala aan opleidingen en trainingen worden aangeboden. Elke divisie heeft daarnaast zijn eigen specifieke behoeften aan opleidingen en die worden dan ook separaat aangeboden binnen een eigen Academy.

 

Leren hoe je omgaat met complexiteit

“De bouw- en vastgoedsector is van origine een traditionele en langzaam veranderende bedrijfstak. Echter de omgeving waarin zij acteert verandert juist zeer snel, zeker op het gebied van digitalisering. Wil je dat allemaal kunnen begrijpen en toe kunnen passen binnen het eigen bouwproces, dan moet je bij deze toenemende complexiteit, het overzicht kunnen bewaren. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om complexe projecten goed aan te vliegen. Dan gaat het om plannen, modelleren, afstemmen en faalkosten vermijden. Tien jaar geleden was dat niet te automatiseren en te integreren. Nu zijn en komen er tools op de markt die je daar vergaand in kunnen ondersteunen. Dit betekent ook dat we moeten leren deze tools te gebruiken en leren om te gaan met een veranderende omgeving, mede als gevolg van de druk van buitenaf.”

 

De helft van het werk bestaat uit persoonlijke groei

Startende professionals zijn erg belangrijk voor VolkerWessels omdat mede door deze groep kennis en kunde op het digitale bouwproces kan worden ontwikkeld. “Omdat de bouwwereld zo complex is, wil je graag mensen die precies weten hoe het zit. Een goede projectleider die een groot project 1% verbetert, is zijn gewicht in goud waard. Voordat je het echt in de vingers hebt, ben je eerst een jaar bezig om ons bedrijf te leren kennen. En daarna vijf jaar om de crux in de business te vinden. Minimaal de helft van het werk bestaat uit persoonlijke groei en het managen van een proces. Schoolverlaters met veel potentieel, geven we bewust ruimte om binnen VolkerWessels-breed opgeleid te worden.”

 

Een titel zegt niet alles

“Binnen Bouw- & Vastgoedontwikkeling zijn we bezig met interne loopbaanpaden. Een mooi papiertje of een titel achter je naam zegt lang niet altijd alles. Vroeger was het boerenslimheid en ondernemerschap waarnaar sterk werd gekeken. Dit gaat overigens nog steeds op, maar er wordt veel meer dan in het verleden gefocust op het continu verbeteren van onze mensen.’’

 

Verstand van NAV en continue opleiden

“In de afgelopen jaren heb ik veelvuldig op de bühne gestaan met het pleidooi om Dynamics NAV diepgaander in het primaire proces te gebruiken. Vanuit de organisatie werd de reactie gegeven dat er beter opgeleid moet worden. Daarmee ontstond de opgave om 100o man op te leiden, niet incidenteel, maar ongoing. In een omgeving die voornamelijk in projecten van 1,5 jaar denkt, is zo’n traject vrij lastig.

Wetende dat Bouw- & Vastgoedontwikkeling niet de expertise in huis heeft om een opleiding te ontwikkelen zijn wij op zoek gegaan naar een partij die verstand heeft van NAV en continu opleiden. Met deze eisen kom je al snel bij Mprise uit.

Samen zijn we aan de slag gegaan met een opleidingsvisie: Mprise draagt daaraan bij en denkt mee. Inmiddels werken we nu al twee jaar samen, waarbij wij hebben gemerkt dat opleiden meer dan inhoud alleen is. Het faciliteren van het opleidingsproces in de breedste zin hoort hier ook gewoon bij.’’

 

Opleiden met de juiste partner

“E-learning lijkt leuk, maar het is opleiden in de smalle zin. Je leert het meest als je met iemand een training on the job doet. Samen dingen doen. Dan beklijft dit het beste en kun je de hiaten goed aanwijzen. Als je het samen doet, leer je dat je niet uniek bent in je uitdagingen. In een groep praat je openlijk en word je in kennis en kunde bijgeschaafd. Het groepsproces is belangrijk en dan kun je niet om groepsleren heen.

Voor ons is het essentieel dat onze eigen mensen door interne trainers worden een opgeleid. Die kennen het primaire proces, waardoor cases concreter zijn en het geleerde beter blijft hangen. Om dat te realiseren moet je een partner als Mprise zoeken die helpt om je eigen faciliteiten te ontwikkelen. Wij streven naar topniveau. Mijn tip: Top of the bill opleiden doe je met je eigen mensen ondersteund door de beste partners.”