AX 2012 R3 is uitgebreid met nieuwe functionaliteit voor resource planning (planning van medewerkers) en voor Intercompany facturatie van projecten.

In AX 2012 R2 is al nieuwe functionaliteit beschikbaar gekomen voor het aanzetten, met de organisatie module, van functies in de projecten module. Ook projecten van andere bedrijven worden zodoende zichtbaar gemaakt. 

Zie ook: technet.microsoft.com & blogs.msdn.com

Projecten scherm

Je kunt ook instellen van welke afdeling je de resources wilt zien:

Projectenscherm.png

Resource beschikbaarheidsscherm

Resource_beschikbaarheidsscherm.png

De organisatie module

Binnen de organisatie module kunt u uw bedrijfsstructuur modelleren in een organisatie hiërarchie.

Organisatie_module.png

In eerste instantie is dit alleen een organigram van uw organisatie. Door een doelstelling toe te wijzen kunt u ook functionaliteit toewijzen aan een hiërarchie. Zo kunt u doelstelling beveiliging toekennen aan een hiërarchie. Met deze doelstelling kunt u bedrijven benoemen waar een gebruiker toegang tot kan krijgen. Dit is de vervanging van domeinen in versie AX2009.

De organisatie module staat los van consolidatie en eliminatie functionaliteit. Ook heeft deze module geen invloed op project Intercompany facturatie functionaliteit. Deze wordt aangestuurd door de onderstaande parameter:

Parameters.png

Hoe stel ik in van welke bedrijven ik projecten mag zien?

Een van de doelstellingen in de organisatie module heet “Projectbeheer”. Door aan een organisatie hiërarchie deze doelstelling toe te kennen stel je in van welke bedrijven je de projecten mag zien.

Organisatie-hierarchieen.png

Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten. De doelstelling projectbeheer werkt alleen voor de hiërarchie die standaard is. Daardoor is het niet mogelijk meerdere hiërarchieën te gebruiken!

Verder kan je alleen een hiërarchie toevoegen aan doelstelling “Projectbeheer” als er geen bedrijven zijn gekoppeld. Verwijder je hiërarchie en je wilt deze later toch gebruiken dan kan dat dus niet.
Het had me een uurtje zoeken met mijn collega gescheeld als ik dat van te voren had geweten. 

Hoe stel ik in van welke afdelingen ik de resources mag zien?

De afdelingen die je kunt kiezen in het resource beschikbaarheidsscherm stel je in met de doelstelling “Organigram”.

Recources.png

In het resource beschikbaarheidsscherm zie je alleen de afdelingen van de hiërarchie die hier als standaard is ingesteld. Dit betekent hetzelfde als voor de doelstelling “Projectbeheer” dat je maar één hiërarchie kunt instellen voor de hele organisatie. Je kunt ook andere business units instellen of cost centers. Maar dan worden de labels in het resource beschikbaarheid scherm niet mee gewijzigd.

Ik hoop dat deze blog u inzicht geeft in de (on)mogelijkheden en inrichting voor projecten in de organisatie module. Met dank aan mijn collega's Ovidiu Sana en Dicky Ekklesia. Zonder technische vrienden was ik niet aan deze kennis gekomen. 

Empowering People & IT
Microsoft Gold Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief