Een bedrijf waar heel de provincie Groningen afhankelijk van is? Dan hebben we het natuurlijk over het Waterbedrijf Groningen. Zij zorgen voor vers drinkwater in de provincie. Dit proces wordt ondersteund door het softwarepakket van Mecoms, gebaseerd op Microsoft Dynamics AX2012. De basis is uitgebreid met aanvullende modules en enkele wijzigingen in de bestaande modules.

Om goed gebruik te maken van het systeem hebben werknemers van Waterbedrijf Groningen een aantal trainingen bij Mprise gevolgd. Hierover spraken we André Visscher, functioneel beheerder die sinds 2001 werkzaam is bij Waterbedrijf Groningen.

Tekort aan financiële kennis

“Toen we van SAP naar Microsoft Dynamics AX overstapten, was er steeds meer financiële kennis nodig”, vertelt André Visscher.

“We werken financieel in een andere pakket, maar er moet wel een goede aansluiting zijn op Dynamics AX. Daarvoor was veel financiële informatie vereist. Om die reden hadden we echt extra kennis nodig. We konden het natuurlijk ook ergens vragen, maar je wil het liever zelf oplossen”.

Naast dat er behoefte was aan meer zelfredzaamheid, kreeg André ook een tip van een consultant. “De consultant gaf ons het advies om eens een training te doen over financiën. Hij wees Mprise aan als een betrouwbare partner.”

Zo kwam hij bij Mprise Academy terecht met drie collega’s en vijf cursisten van Waterleidingmaatschappij Drenthe. De groep bestond uit twee soorten deelnemers: Functioneel Beheer (de groep van André) en Finance & Control. Voor beide afdelingen bleek de training erg zinvol, ook om de training gezamenlijk te volgen en op die manier meer inzicht in elkaars behoeften te krijgen.

Hij was al snel positief over Mprise: “Wat ik fijn vond, zijn de hele korte lijntjes, de dingen werden snel geregeld.”

Online trainingen in plaats van in het Learning Center

Eerst was het plan om in Groningen te trainen maar door de coronamaatregelen is dit uiteindelijk digitaal gegaan. “Online is een goede tweede keuze”, vindt André. “De training online ging heel goed. Alles was prima geregeld en Hylke Britstra is ‘een dijk van een trainer’. Er was geen vraag die hij niet kon beantwoorden. Hij legde de theorie goed uit en liet ook alles duidelijk zien. Dat heb ik weleens anders meegemaakt. Dan haak je halverwege al af. Maar hier gingen we na de middagpauze verder en de tijd was zo om. Ik hield mij aandacht er goed bij, daar was ik dik tevreden over.”

Reacties van de andere cursisten

Ook van de andere cursisten hoorde André positieve geluiden. “Van iedereen heb ik begrepen dat de training positief bevallen is. Daarnaast gaf het veel duidelijkheid over het verband tussen onze financiën, waar dat eerder erg onduidelijk was.”

Praktijk en theorie combineren

Er zit een enorme waarde in de combinatie tussen theorie en praktijk. Daarom stimuleert Mprise de trainers om in de praktijk ervaring op te doen. Deze waardevolle ervaringen verwerken zij in de trainingen. De voordelen hiervan vielen André Visscher ook op. “Hylke kon zich gelijk verplaatsen in onze situatie. Je kon goed merken dat hij praktijkervaring heeft.”

Ook was de theorie gelijk toepasbaar: “De dingen die we in te training leerden konden we de volgende maand direct weer gebruiken in de praktijk.”

Het voordeel van een training voor Waterbedrijf Groningen

André ziet veel toegevoegde waarde in het volgen van een training ten opzichte van het hebben van een functioneel document. “Dat is maar iets statisch, je kunt niet zien waarom iets zo is. Daarnaast is het nooit helemaal compleet, dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt. Daarom vind ik een training zo fijn, je ziet het en je kunt vragen stellen. Dat vond ik echt prettig, het heeft ons echt geholpen en dat zou ik zeker aanraden aan andere bedrijven.”