Hebt u een Microsoft Dynamics-omgeving en stapt u over naar de Microsoft-cloud? Dan zorgt Microsoft er voortaan voor dat de omgeving draait en bereikbaar is. Wordt de beheerder daardoor overbodig? Absoluut niet. Maar zijn rol verschuift en de aard van zijn takenpakket verandert. Voor de technisch applicatiebeheerder levert dit bepaalde voordelen op. Zo komt de focus meer te liggen op functioneel beheer, dat – in tegenstelling tot technisch beheer – vaak níet buiten reguliere werkuren hoeft te worden uitgevoerd.

De vraag is: hoe ziet het takenpakket van de technisch applicatiebeheerder eruit na een overstap naar de cloud? We zetten 7 taken op een rij die ook dán nog relevant (of zelfs relevanter) zijn!

1. Beheer van gebruikers en autorisaties

Beheerders moeten deze taak blijven uitvoeren. Sterker nog, met de verscherping van wet- en regelgeving wordt het beheren van gebruikers en rechten alleen maar belangrijker. Hier kunt u voor AX2012 en Finance & Operations daar meer over lezen.

2. Databeheer

Toegegeven: met de komst van de cloud wordt het gemakkelijker om data te importeren en te exporteren. Ook de integratie met andere software is in bepaalde opzichten eenvoudiger. Maar dit neemt niet weg dat databeheer een belangrijke taak van de technisch applicatiebeheerder blijft.

3. Logging

Soms moeten medewerkers binnen de organisatie gevoelige data, zoals bankrekeningnummers van leveranciers, wijzigen in het systeem. Daarbij kunnen zij – al dan niet bewust – fouten maken. En wordt één parameter verkeerd aangepast, dan verloopt alles ineens anders. In zulke gevallen moet u kunnen inzien wie wat wanneer heeft gewijzigd. Daarom legt de beheerder dat allemaal keurig vast.

4. Inrichting, beheer en monitoring van achtergrondtaken

Bepaalde achtergrondtaken (batchprocessen), zoals het berekenen van een productieschema, moeten nauwkeurig worden uitgevoerd. Het inrichten, beheren en monitoren van zulke taken neemt de technisch applicatiebeheerder ook ná een overstap naar de cloud op zich.

5. Workflowinrichting, -beheer en -monitoring

Bij workflows zijn steeds meer afdelingen en mensen betrokken. Bedenk maar eens hoeveel medewerkers nodig zijn om een nieuwe klant aan te maken. Zulke workflows veranderen niet door de cloud. Een beheerder zal de inrichting, het beheer en de monitoring daarvan nog steeds voor zijn rekening moeten nemen.

6. Softwarebeheer testen in de testomgeving

Als er in de cloud een bepaalde wijziging in de software moet worden doorgevoerd, is het cruciaal om deze éérst zeer goed te testen. Wanneer de update reeds draait in de cloud, is het namelijk erg lastig om terug te gaan naar de oude situatie.

Niet updaten is geen optie, aangezien u van Microsoft slechts een aantal maanden mag achterlopen – daarna móet u uw cloudomgeving bijwerken naar de laatste versie. Geen probleem, want de technisch applicatiebeheerder kan de benodigde tests grondig uitvoeren. Het is overigens ook mogelijk om dit te automatiseren. Lees hier meer over automatisch testen

7. Tracing en troubleshooting

Het blijft cruciaal om fouten binnen applicaties op te sporen en op te lossen. Hoewel de taak minder technisch van aard zal zijn wanneer de overstap naar de cloud een feit is, zal de technisch applicatiebeheerder deze nog altijd moeten uitvoeren.

Wilt u weten wat een overstap naar de cloud betekent voor uw bedrijf en functie? Neem gerust contact op met Mprise. Wij vertellen u er graag meer over.

Plan een GRATIS adviesgesprek in