Dynamics 365 F&O One Version. Hoe blijf je in control?

Microsoft gaat werken volgens de “One version” visie. Maar wat betekent dat voor u als gebruiker?Bent u al op de hoogte van de One version visie van Microsoft?

Deze visie houdt in dat elke gebruiker op dezelfde versie van Dynamics365 F&O werkt. Net als Microsoft Windows en Office365 op uw thuiscomputer of notebook, wordt Dynamics 365 altijd geüpdatet. Bij een nieuwe update is het belangrijk om te testen of alles het nog werkt. Maar hoe kunt u grip op de updates houden, uw gebruikers trainen voor nieuwe functionaliteit en snel controleren of uw facturen, grootboekboekingen en rapportages nog correct werken? Daarover wil ik het hebben in deze blog.

One Version, wat betekent het in de praktijk?

Microsoft gaat op een andere manier updates uitvoeren. 8 keer per jaar zal Microsoft een update uitbrengen. Hiervan zijn er twee (in april en oktober) grote feature updates. Als gebruiker van Dynamics365 is het toegestaan om maximaal drie versies achter te lopen.  Loopt u meer dan drie versies achter dan zal geforceerd de laatste update toegepast worden. Het tijdstip van de updates is via Life Cycle Services (LCS) in te stellen. Dit om te voorkomen dat updates bijvoorbeeld tijdens de financiële maandafsluiting worden uitgevoerd.

Elke maand een update, betekent dat elke maand testen?

Microsoft voert, samen met eindklanten, uitvoerig testen uit. Toch kan het voorkomen dat het programma verandert of niet meer naar behoren werkt. Dit kan door maatwerk komen of door een nieuwe functionaliteit. Het is daarom aanbevolen om de hoofdprocessen binnen uw organisatie bij elke update te testen. Loopt u de maximale drie versies achter dan betekent het dat u minimaal 2 à 3 testmomenten per jaar heeft.

Feature Management: Controle over functionaliteiten in updates

Microsoft heeft om u te helpen een workspace “Feature Management” (in PU27) en een automatische testtool uitgebracht.  Met de workspace “Feature Management” kunt u de nieuwe functionaliteiten van Dynamics365 verbergen voor eindgebruikers.

Stel dat er een nieuwe update beschikbaar komt waarin het verwerken van inkoopfacturen verandert, dan wilt u deze eerst testen en eindgebruikers kunnen trainen. Met feature management houdt u controle over wanneer nieuwe toevoegingen beschikbaar zijn in uw Dynamics 365 omgeving.

Automatisch testen

Het testen van uw processen kan een tijdrovende klus zijn. De juiste gebruikers moeten bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor het uitvoeren van de test. Microsoft heeft een tool  uitgebracht waarin het uitvoeren van testen geautomatiseerd kan worden

Met behulp van eerder opgenomen taskrecorders kunnen testen automatisch uitgevoerd en gevalideerd worden. Deze taskrecorder legt stap voor stap de uitleg van bedrijfsprocessen vast in Dynamics 365 door een soort opname. Vervolgens kan het testen van Dynamics met de spreekwoordelijke “1 druk op de knop” uitgevoerd worden binnen de RSAT tool.

Heeft u vragen over het gebruik van de taskrecorder of het gebruik van RSAT voor testen, neem dan gerust contact met ons op via: improve@mprise.nl.

Empowering People & IT
Microsoft Gold Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief