Mprise Blog

Consequenties wijziging BTW-tarief voor Dynamics AX, NAV of 365

Posted by Hylke Britstra

BTW verhoging regeerakkoord in Dynamics ERP.png

U zult het nieuws waarschijnlijk hebben meegekregen dat in het nieuwe regeerakkoord een wijziging van het lage btw-tarief is opgenomen. Het tarief wordt van 6% naar 9% verhoogd. Welke consequenties heeft deze wijziging voor uw Microsoft Dynamics AX, NAV of 365 omgeving?

De door het nieuwe kabinet voorgenomen aanpassing van het lage btw-tarief gaat niet meteen van vandaag op morgen in. Volgens het regeerakkoord op z’n vroegst pas in 2019. De verhoging betekent onder andere dat de dagelijkse boodschappen, uit eten gaan, een kappersbezoek en boeken duurder worden.

De wijziging in btw-tarief gaat ook gevolgen hebben voor de btw-inrichting binnen uw Dynamics ERP. De aanpassing ervan kan in de basisfunctionaliteit doorgevoerd worden.

Voor de juiste btw-berekening zullen voor de officiële datum van wijziging bepaalde acties uitgevoerd moeten worden. Deze zijn afhankelijk van ingestelde parameters binnen uw organisatie. Ook moet bepaald worden hoe u omgaat met inkomende facturen tijdens de overgangsperiode.

Tips voor aanpassing btw-tarief in Dynamics ERP

Een tijdige en goede voorbereiding kan de wijziging in btw soepel laten verlopen. Daarom willen wij u via onderstaande stappenplan alvast enkele tips meegeven:

  1. Voer de btw-wijziging tijdig door binnen een testomgeving;
  2. Test het basisproces rondom btw;
  3. Besteed extra aandacht aan uitzonderingen in bedrijfsspecifieke processen die btw (kunnen) raken;
  4. Controleer of maatwerk aanwezig is dat btw-verwerking beïnvloedt;
  5. Test de processen uit punt 4;
  6. Beoordeel de financiële testresultaten;
  7. Controleer of btw (code en %) juist wordt afgedrukt op documenten als facturen en rapportages richting Belastingdienst;
  8. Stel werkinstructies op hoe uw medewerkers tijdens de overgangsperiode om dienen te gaan met de (berekening van) btw bij verwerking van (inkoop)facturen en
  9. Voer wijzigingen in de productieomgeving pas door na een succesvolle test.

Hoe kan Mprise u helpen?

Voor het in goede banen leiden van de btw-aanpassing hebben wij de benodigde stappen voor u op een rijtje gezet. Heeft u bedrijfsspecifieke uitzonderingen in uw Dynamics AX, NAV of 365 omgeving? Ook dan kunnen wij u helpen de aanpassing in btw goed te laten verlopen.

Neemt u hierover gerust contact met ons op via telefoonnummer 0318-508810 of via e-mail aan lean@mprise.nl.

Op LinkedIn? Connect met ons.

Aanvullende resources:

Topics: Dynamics 365, Dynamics AX, Dynamics NAV, Tips

RECENTE BLOGS