Draait u nog op een oudere Dynamics AX-versie? Dan staat u voor een dilemma. De overstap naar de nieuwste versie, Dynamics 365 for Finance and Operations, is best stevig. Het pakket is namelijk enorm gegroeid en u hebt wellicht lang niet alles nodig wat daarin zit. Hebt u daarom weleens gedacht aan een overstap naar Business Central? Dit volledige ERP-systeem is compacter, maar bevat tóch alle benodigde functionaliteiten — van verkoop tot voorraad. Is dit een goed alternatief voor uw organisatie?

Complexiteit of eenvoud?

De belangrijkste vraag is of u de complexiteit van Dynamics 365 for Finance and Operations nodig hebt. Als u nu werkt met Dynamics AX 3, 4 of 2009, kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met Business Central.

Er zijn diverse voordelen aan het gebruik van Business Central. Zo is het pakket eenvoudiger in gebruik voor eindgebruikers. Daarnaast zijn de implementatie en het onderhoud van Business Central goedkoper. U hoeft minder keuzes te maken, omdat er minder parameters zijn. Wereldwijd werken er dan ook veel meer bedrijven met Business Central dan met Dynamics AX.

Power Platform of extensies als toevoeging aan Business Central

Mocht u in Business Central iets missen, dan kunt u dit vaak eenvoudig oplossen met behulp van het Power Platform. Hiermee kunt u op gemakkelijke wijze applicaties ontwikkelen die u wilt toevoegen aan het pakket.

Maar misschien is dit niet eens nodig. Op de extensiemarktplaats zijn immers ontzettend veel applicaties beschikbaar die u kunt toevoegen. Dat geldt overigens voor Dynamics 365 for Finance and Operations én Business Central. Maar bij Business Central is het een stuk verder gevorderd.

Handig, want wanneer u extensies gebruikt, hoeft u geen traditioneel maatwerk meer te ontwikkelen. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om te updaten. Een extensie is namelijk een soort stekker die u in de stekkerdoos (oftewel, de basisapplicatie) steekt om uit te breiden. Zolang de stekker erin zit, is het uitvoeren van updates zeer eenvoudig!

De keerzijde van Business Central

Opereert u in verschillende landen? Dynamics 365 for Finance and Operations ondersteunt meerdere landen in één database. Business Central doet dit niet. Naar verwachting komt hier wel verandering in, maar op dit moment zou het een breekpunt kunnen zijn.

Het heikele punt: lokalisaties. Dit zijn aanpassingen van het pakket, met name op het gebied van belastingwetgeving in een bepaald land. Bij Dynamics 365 for Finance and Operations zet u lokalisaties middels een configuratie aan en uit. Bij Business Central kan dit niet, omdat u een landenversie moet kiezen. In sommige gevallen is er om dit probleem heen te werken, maar dat hangt af van de specifieke situatie.

Business Central uitproberen zonder risico's

Geïnteresseerd in Business Central? U kunt kiezen voor een onpremise-variant. Maar als u voor de cloudversie gaat, hebt u de mogelijkheid om het pakket 60 dagen lang gratis te verkennen middels een trial-licentie. Vervolgens kunt u per gebruiker, per maand een licentie kopen. Kortom, uitproberen brengt geen risico's met zich mee!

Hulp nodig bij het maken van uw keuze of het instellen van de trial-versie? Neem gerust eens contact met ons op. Mprise heeft jarenlange ervaring met zowel Dynamics AX als NAV/BC. 

Plan een GRATIS adviesgesprek in