AdobeStock_216245764-836393-edited

In een vorige blog schreven we tips rondom het proces van het doorvoeren van de geplande btw-wijziging per 1-1-2019 in uw Microsoft Dynamics ERP. Wat betreft de inhoudelijke wijziging in AX zelf lichten we in deze blog graag de hoofdlijnen toe. Afbeeldingen in de blog komen uit AX 2012 R3, maar in vorige versies en / of Dynamics 365 for Finance and Operations werkt dit grotendeels hetzelfde.

BTW blog over Microsoft Dynamics NAV vindt u via de link!

Aanpassing van het BTW tarief van 6% naar 9%

De aanpassing van het btw-percentage zelf kan tijdig worden uitgevoerd, omdat hierbij een begin- en einddatum kan worden ingegeven. In AX 2012 is het percentage te vinden onder:

  • Grootboek -> Instellen -> BTW -> BTW-codes.
  • Bij de btw-code die voor btw-laag wordt gebruikt, kan worden doorgeklikt naar “Waarden”.

BTW wijziging in Microsoft Dynamics AX

In het scherm dat opent kan voor alle btw-codes die van toepassing zijn op lage btw de regel van 6% met einddatum van 31-12-2018 worden opgeslagen en een nieuwe regel voor 9% worden aangemaakt met begindatum 1-1-2019. Hiermee heeft u de basisinrichting afgerond.

Handmatig aanpassen BTW verhoging in de overgangsperiode

In de overgangssituatie rondom 1 januari 2019 kan het echter zijn dat er bij inkoop- en verkoopfacturen tijdelijk verkeerde btw wordt berekend in AX. Dit heeft te maken met de datum waarover de btw van de factuur berekend wordt. De berekende btw kan dan nog handmatig worden gecorrigeerd in AX voordat de factuur wordt geboekt. De scenario’s hierbij zijn afhankelijk van de datum van btw-berekening, die wordt aangestuurd door het “berekeningsdatumtype”:

  • Grootboek -> Instellen -> Parameters -> tabblad “btw”.
  • Projectbeheer en boekhouding -> Instellen -> Parameters -> tabblad “financieel”.

Mogelijke voorbeelden waarbij de btw-berekening niet meteen goed gaat, zijn:

  • Creditfacturen in 2019 o.b.v. oorspronkelijke facturen in 2018.
  • Facturen in 2019 voor leveringen uit 2018.
  • Facturen in 2018 over een (verwachte) levering in 2019.

Vooraf aan het boeken van deze inkoop- of verkoopfacturen in AX kan het berekende btw-bedrag worden gecorrigeerd:

BTW wijziging in Microsoft Dynamics AX

Hiermee kunt u in de overgangssituatie alsnog de juiste btw toekennen in AX op inkoop- en verkoopfacturen.

Het zou kunnen dat er naast deze basisinrichting in AX bedrijfsspecifieke uitzonderingen zijn die btw (kunnen) raken of dat er eventueel maatwerk is dat de btw-verwerking beïnvloed. Het kan daarom geen kwaad de btw-wijziging op tijd door te voeren in een testomgeving en de resultaten hierin te beoordelen. Het geeft u extra zekerheid dat op 1-1-2019 uw AX-inrichting klaar staat voor de btw-wijziging. Mocht u er hulp bij nodig hebben, laat het ons dan gerust weten!

New Call-to-action

Empowering People & IT
Microsoft Gold Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief